Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Bli av med sötsuget!

Bli av med sötsuget!

Publicerad den

För länge sedan då människan jagade och samlade sin mat var sötsuget livsviktigt. Sött betydde energi, och det behövde man på ett helt annat sätt än vi gör idag. Men evolutionen har inte hunnit ikapp människans utveckling och sötsuget kvarstår trots att vi numera istället måste skära ner på det söta.
Text: Linnea Swärd

Annons

Att tala om karaktär när det gäller godisätande är inte riktigt rättvist, då vissa människor helt enkelt har ett större sötsug än andra. Men självklart finns det lösningar för alla och kanske kan tipsen från Tastelines medarbetare hjälpa dig?

Vad gör du när du blir sugen på godis?

Tipsa i kommentarsfältet här nedan!

1. Har du väldigt stora problem kan en tre dagars timeout vara en idé. Ät inget raffinerat socker och undvik bröd, pasta, söt yoghurt och annat med snabba kolhydrater. Efter de tre dagarna bör sötsuget minska. Behöver du gå ner i vikt kan du fundera på om kost med väldigt lite kolhydrater, t.ex. LCHF, kan vara något för dig.

2. Nötter och frön är fulla av nyttigheter och ett bra alternativ till godis. Nötter har dock en hög andel fett och det blir lätt många kalorier, så överdriv inte konsumtionen.

3. Sura och beska saker minskar sötsuget tillfälligt. Drick vatten med citron eller äppelcidervinäger, eller bit i en citron- eller grapefruktklyfta.

4. Att tugga sockerfritt tuggummi hjälper många. För vissa ger det dock motsatt effekt, eftersom salivproduktionen kommer igång och signalerar ”matdags” till magen.

5. Te och kaffe kan hjälpa. Är du förtjust i färgglatt gelégodis kan ett smaksatt fruktte fungera extra bra.

6. Köp inte godis! Lättare sagt än gjort, men har du stort sockerbehov spelar det ingen roll hur långt in i skafferiet du gömt godispåsen. Utsätt inte dig själv för den frestelsen! Se till att handla när du är mätt.

7. Att äta en bit riktigt fin, mörk choklad med hög kakaohalt är inte bara bra för sötsuget utan även nyttigt. Unna dig själv chokladbiten på kvällen till kaffet. Choklad innehåller visserligen mycket kalorier, men den är dels svår att vräka i sig eftersom den är så mäktig och besk, dels mycket dyrare och därför köper man inga mängder.

8. Ät regelbundet och undvik snabba kolhydrater så slipper du blodcokerfallen. Var noga med mellanmålen!

Så här gör vi på Tasteline:

Joanna: Frukter som är lite sura och kluriga att skala – lite svårtillgängliga som granatäpple (packat med antioxidanter, vitaminer och hela mellanösterns detox-livsmedel), pomelo etc.

Anna: Nåt som jag lärde mig när jag bodde i Kalifornien var (från southbeachdieten som ALLA gick på) att äta en bit bit selleri (rå) med osötat jordnötssmör på, vips så är suget borta!

Dan: 1. Ibland brukar jag helt enkelt koka upp en god grönsaksbuljong, det ska gärna vara en ekologisk, som jag intar i soffan, eller ute på balkongen. Det blir lite som ett ”mini meal” mellan te och en soppa och smaklökarna får sig en omgång.

2. Ett annat tips är att knapra på frysta jordgubbar, det blir lite som glass.. men väldigt fettfri glass, hehe! 3. Klassiska knep som lättdipp med blomkål och morötter mm. 4. Blir det riktigt akut kan man gå och borsta tänderna och ta en dusch.

Rickard: 1. Att dricka vatten. Kroppen kan reagera med sockersug då den är lätt uttorkad.

2. Om man känner av suget ta ett sockerfritt tuggummi. Du får tuggkänslan och det dämpar även suget.

Karolin: 1. Jag tror att det absolut viktigaste är vilket förhållande du har till mat rent värderingsmässigt, så att inte mat blir en symbol för stimuli eller tycka synd syndrom.

2. Att äta lite av varje och unna sig något ”onyttigt” då och då men försöka undvika småäta och hetsäta är min melodi.

Julia: Äta (suga på) frysta hallon! Perfekt att plocka fram några direkt från frysen och ha framför TVn 🙂

Vad gör du när du blir sugen på godis? Tipsa i kommentarsfältet här nedan!

Annons