Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Lugn mage med grön mat – för dig med IBS
Lugn mage på grön mat
Foto: Ulrika Pousette

Lugn mage med grön mat – för dig med IBS

Publicerad den

IBS (Irritable Bowel Syndrome), eller Colon irritabile, kan innebära många dagar av magknip, svullen mage och allmän olustkänsla i magtrakterna. Med rätt kost kan mycket av detta lindras! "Lugn mage med grön mat" (Bonnier Fakta) är en bok för dig med (eller utan) IBS som som vill äta mindre kött utan att välja bort det helt. Sofia Antonssons kokbok är anpassad efter kostbehandlingen FODMAP och samtidigt en inspirerande bok för dig som gärna äter mer grönt! Text: Kerstin Eriksson

Annons

Du kanske vill läsa mer om FODMAP, kosthållningen som är anpassad för personer med IBS? Eller så letar du vegetarisk inspiration med fokus på god tarmhälsa – ”Lugn mage med grön mat” (Bonnier Fakta) fungerar som en hjälpande hand!

Vi ställde fyra snabba frågor till Sofia Antonsson om IBS, läs mer här nedanför och ta del av några recept ur henne bok!

bokomslag, lugn mage med grön mat, IBS

Fyra snabba med Sofia

  1. Vad borde jag sluta med direkt om jag misstänker att jag har IBS?

Lök, vitlök, vete, råg och bönor är de största symptombildarna, men även avokado rödbeta och vattenmelon är otippade magbovar så det går inte att se på livsmedel om de är bra eller dåliga för magen!

  1. Jag vill prova FODMAP, men var hittar jag själva programmet?

Antingen kontaktar man en dietist där man bor. Det finns ganska många dietister i Sverige som jag utbildat i FODMAP. Hittar man ingen dietist eller om man hellre vill gå kursen när man själv vill kan man gå in på bellybalance.se där vi har behandling online.

  1. Finns det några snabbfix för att lindra plötslig smärta och illamående?

Det bästa är att hålla sig till att bara äta livsmedel som är grönmarkerade i FODMAP. Dessa kan man se i appen Belly Balance som är gratis att ladda ner.  

  1. Vad är det bästa jag kan göra för min känsliga mage redan idag?

Det är alltid bra att först gå till en läkare och göra en utredning. Därefter är det fritt fram att börja med kosten. Vi ser att den absolut bästa behandlingen vid IBS är den där vi kombinerar kostbehandlingen FODMAP med stresshantering. På så sätt hjälper vi över 85 % av alla med IBS.

Annons