Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Kokos – en supertrendig nöt

Kokos – en supertrendig nöt

Publicerad den

Kokosnöten är inte bara ett trendigt och populärt livsmedel med extremt många användningsområden. Det är också en näringsrik råvara med flera hälsofördelar. Främst är det innehållet av laurinsyra och kalium som är en riktig guldgruva för ditt välmående! Text: Matilda Tynelius

Annons

Kokosnötens nyttiga fetter

Kokosnötens fruktkött eller så kallade frövita är rikt på både fett och kostfibrer. Ur fruktköttet pressas den kokosolja fram, som sedan används vid tillverkningen av bland annat margariner och kokosfetter. I jämförelse med många andra vegetabiliska oljor, har kokosoljan en hög andel mättade fettsyror.

Mättade fetter är ofta svartmålade, eftersom de förknippas med en ökad risk för hjärt- och kärlproblem, många blir därför avskräckta över att kokosnöten innehåller hela 90 % mättat fett.

Men kokosnötens mättade fettsyror är så kallade ”medellånga fettsyror” (MCFA), som inte verkar lagras på samma sätt i fettvävnaden som många andra mättade fettsyror gör. Dessutom utgörs en stor del av laurinsyra, vilket är en fettsyra som ofta lyfts för sina hälsofördelar.

Kroppens förbränning av detta fett sägs ske snabbare i kombination med en låg kolhydratkost. Det är också därför just kokosolja har blivit ett populärt matfettsalternativ bland personer som följer den dieten.

Ytterligare hälsofördelar med laurinsyra är dess antibakteriella egenskaper och att den sägs bidra till en bättre tarmflora och immunförsvar. Alltså perfekt att addera kokosolja som en hälsoboost när vinterns influensabakterier smyger sig på!

Kokosvatten

Inuti kokosnöten finns också en vätska, det läskande kokosvattnet. Notera att det är vatten och inte mjölk. Många har nämligen fått om bakfoten att vätskan inuti en kokosnöt är kokosmjölk. Kokosvatten består till 95 procent av vatten, men också mycket mineraler, framförallt kalium vilket är det ämne i kroppen som bidrar till att minska kramper i musklerna vid träning. Kokosvatten brukar därför kallas för ”naturens egen sportdryck”.

Kokosmjölk däremot, framställs av det rivna fruktköttet som sedan pressas. Vill man så går det också att enkelt göra egen kokosmjölk hemma. Man blandar då rivet fruktkött från kokosnöten med vatten och mixar samman detta. Sila sedan bort fruktköttet, och du har en härlig kokosmjölk.

Användningsområden

Kokosprodukterna har ökat i butikshyllorna de senaste åren. I en livsmedelsbutik kan du exempelvis hitta både kokosmjöl, kokosmjölk, kokosvatten, kokosolja, kokosfett, kokosflingor, kokoschips och hela kokosnötter. Med denna oerhörda bredd kan man enkelt förstå att användningsområdet för kokos är stort.

Kokosflingor och kokosmjöl passar utmärkt att använda i bakning, efterrätter och müsli, medan kokosolja och kokosfett framförallt kan ersätta animaliska matlagningsfetter. Dessa produkter har blivit extra populära den senaste tiden tack vare dess hälsofördelar. Främst i samband och med lågkolhydratkost.

Kokosmjölken kan med fördel användas som ersättning för mjölk eller grädde i matlagning och är dessutom helt mjölk- och laktosfri vilket gör den till ett bra alternativ för dem med lite känsligare mage.

Det friska kokosvattnet kan användas i hälsosamma smoothies men också i drinkar, eller som en törstsläckare precis som den är.

Kokosvatten

Kokosvatten

Kokosvatten av olika slag, både naturell och med smak hittar du på Mathem.

Kolla in produkterna här

Annons