Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Grönsaker – en inkomstfråga
Foto & styling: Sanna Livijn Wexell

Grönsaker – en inkomstfråga

Publicerad den

Endast en av tio vuxna äter den rekommenderade mängden frukt och grönsaker per dag, och lågutbildade med låg inkomst är sämst på att äta grönt. Det visar en undersökning av Folkhälsoinstitutet.

Annons

Resultatet av undersökningen visar också att människor med låg utbildning och låg inkomst är sämst på att äta grönt.

– Förutsättningarna för hälsosamma matvanor varierar stort mellan olika grupper. Personer med god ekonomi och lång utbildning har ofta bättre matvanor än personer med kort utbildning och låg inkomst, säger Pia Lindeskog, chef för avdelningen för levnadsvanor och livsmiljö på Statens folkhälsoinstitut.

Sämst siffror för män

13 procent av de svenska kvinnorna når upp till rekommenderade mängder medan andelen män är 9 procent. I landet är männen i Arjeplog de som får i sig minst grönsaker och endast 1 procent äter tillräckligt. Kvinnorna i Täby är flitigast: 19 procent når upp till rekommendationerna.

Rekommendationerna från Livsmedelsverket till vuxna och barn över tio år är att äta grönsaker och frukt minst fem gånger per dag, totalt ett halvt kilo. Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, bidrar låg konsumtion av frukt och grönsaker till förkortad livslängd.

Tips från Tastelines dietist Mia Troberg:

  • Känner du på dig att du äter för lite grönsaker, byt ut pasta och ris mot gröna tillbehör: Lättkokt broccoli, haricots vertes, blomkålsgratäng, ugnsbakade rotfrukter och wokade grönsaker.
  • Smoothies är också ett bra sätt att snabbt och enkelt få i sig mycket grönt. Var inte rädd för att mixa i även grönsaker!

 

Uppgifterna om frukt- och grönsakskonsumtionen bygger på Statens folkhälsoinstituts nationella folkhälsoenkät, Hälsa på lika villkor, för perioden 2008–2011. Statistiken avser befolkningen i åldrarna 16–84 år. Läs mer om undersökningen 

Chilifrukter
Annons