Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Bryt dåliga vanor
Färsspett med quinoasallad
Foto & styling: Sanna Livijn Wexell

Bryt dåliga vanor

Publicerad den

Det finns alltid orsaker till varför man äter för mycket eller obalanserat. Man har alltid en bra förklaring till varför man äter som man gör. Här kommer de vanligaste bortförklaringarna och dietisten Mias tips på hur du kan göra istället. Text: Mia Troberg, Tasteline

Annons

Jag vill mysa lite framför tv:n på fredagskvällen!

– Du behöver inte äta fett och socker bara för att du sitter framför en tv. Vill du ha salta snacks så välj popcorn, salta pinnar eller japansk snacksmix, de är relativt fettsnåla. Du kan också dippa grönsaksstavar i en smal dipsås av yoghurt och dipmix.

-Är du sugen på någonting sött så kan det passa bra med en fruktsallad, eller mixa en jättefräsch glass av 2 dl frysta hallon och ca 1,5 dl vaniljyoghurt.

Jag småäter innan maten är klar

– Du är för hungrig helt enkelt. Ät ett mellanmål på eftermiddagen så slipper du känna att blodsockret sjunker. Vill du småäta medan du gör middag så kan du äta äppelklyftor, gurkstavar eller en morot.

Det är så gott med fet mat och godis!

– Fett är en smakbärare, därför smakar fet mat och efterrätter gott. Det viktigaste är inte att alltid låta bli allt som är onyttigt. Man kan tillåta sig själv att äta fett ibland, det är inte bra att få ångest så fort man äter någonting som innehåller lite mer fett än vad man behöver. Man kan äta fet mat och godis ibland och då ska man njuta av det.

-Det är vardagsmaten som är viktig, hur dina måltider och mellanmål ser ut. Där kan små förbättringar göra underverk på sikt.

Jag är vrålhungrig och blir inte mätt av en portion mat

– Du behöver äta mellanmål. Många små mål håller blodsockret på en jämn nivå och man blir lagom hungrig inför nästa måltid. Om du är för hungrig äter du dessutom alldeles för fort och då hinner du få i sig för mycket mat innan hjärnan börjar registrera mättnadssignaler.

-Magsäcken kan också töja ut sig om man äter dubbla portioner mat varje huvudmåltid. Så tipset är att äta bra mellanmål, koppla av och äta långsamt.

Jag kan inte laga mat

– Blir det mest fryst färdigmat, pizza och annat som bara är att värma? Du är inte ensam. Många tycker att de inte kan laga mat. Det kan vara sant men alla kan lära sig.

-Börja med riktigt enkla recept med få råvaror: en pastasås, en soppa eller en sallad till exempel. Men man kan faktiskt äta bra även om man inte lagar mat själv. Välj nyckelhålsmärkta portionsrätter och komplettera med grönsaker, en brödbit och en frukt till efterrätt.

-Om man gör pulversoppa eller snabbnudlar kan man exempelvis slänga i lite frysta blandade grönsaker, kidneybönor, gröna ärter eller broccolibitar. Ät en rejäl fullkornsmacka till med mager ost eller skinka och en frukt.

Mina barn vill bara äta korv och köttbullar

– Du behöver inte laga 2 olika rätter varje middag. Du kan istället komplettera din måltid med mer grönsaker och ta lite mindre av korven. Gör en stor sallad med lite grövre grönsaker som paprika, majs, vitkål och morötter som räcker i någon dag.

-Ta mycket av salladen och lite färre köttbullar så blir du mätt och får i dig massor med nyttigheter. Du kan också koka broccoli eller några morötter som du kompletterar din måltid med.

-Du kan också göra en grundsås med exempelvis skinka eller tonfisk till pastan och ställa fram skålar med tillbehör som kikärter eller kidneybönor, paprika eller purjolök.

-Det är viktigt att vara en förebild för sina barn och äta bra. Även om de inte äter som du gör just nu så påverkar ditt beteende de matvanor som de kommer att ha som vuxna.

Jag är stressad!

– Det här är en mycket vanlig bortförklaring. Sanningen är att du inte prioriterar din hälsa och dina matvanor. Det behöver inte alls ta lång tid att äta bra.

Här är några enkla tips som varken kräver tid eller planering:

Annons