Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Bli kvitt sötsuget!

Bli kvitt sötsuget!

Publicerad den

Nystart steg 2 Har du triggat igång sockersuget med en massa godis? Du är inte ensam. Nu är det dags för detox! Följ dietistens avsockringsplan för ett friskare liv. Text: Mia Troberg, Tasteline Foto: Jonas Melcherson, Tasteline

Annons

Det är svårt att undvika godis. I alla affärer finns väggar fyllda av godis och när vi umgås blir det lätt fika med en bulle eller två.

För att bli kvitt sockersuget gäller det att sakta men säkert minska på sitt intag av snabba kolhydrater. Det är alltså inte bara självklarheter som godis, läsk och kakor som måste bort från menyn utan även större mängder bröd, flingor, frukt, pasta, ris och potatis.

Börja med att skriva en plan för vad du skall äta följande dag och uteslut allt som höjer blodsockret. Ät en ganska stor frukost de första dagarna, gärna omelett och en liten, väldigt grov macka med mycket proteinrikt pålägg. Exempelvis kalkon, skinka eller hamburgerkött.

Var försiktig med frukt som mellanmål i början, ät hellre grönsaker, nötter, naturell yoghurt med frön, ostbit, skinka, tonfisk, keso, avokado, oliver eller annat som inte innehåller så mycket kolhydrater.

Viktigt är att få ner kolhydratinnehållet plus att varje måltid bör ge både protein och fett. En högre protein- och fetthalt minskar suget men vi skall ändå inte utesluta kolhydrater helt och hållet och inte heller frossa i fett som ger massor med kalorier.

Välj tillbehör, bröd och annat med lågt GI. Detta plus grönsaker och rotfrukter vid varje måltid, nötter, frön, en frukt och naturell yoghurt ger de kolhydrater du behöver.

Måltidstillbehör istället för ris, pasta och potatis:

Bra brödval

Flingor

Fikatips

Annons