Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Baka sockerfritt med Marja!
Baka sockerfritt med Marja!

Baka sockerfritt med Marja!

Publicerad den

Att få till den där himmelskt goda sockerkakan utan socker och vetemjöl är verkligen en konst för sig. Vi har träffat receptkreatören bakom den populära bloggen “Baka sockerfritt”, som delar med sig av användbara tips och råd kring bakning utan tillsatt socker. Text: Catarina Bjerén

Annons

Marja har alltid älskat att baka, men ville samtidigt börja äta mer hälsosamt med mindre socker och gluten. För ca fyra år sedan kom hon på idéen att man kanske skulle kunna kombinera detta på ett bra sätt och började experimentera kring hälsosam bakning. Idag driver hon den populära bloggen bakasockerfritt.se och är en av Sveriges främsta experter när det kommer till bakning utan tillsatt socker.

Vad har du för tips till den som vill komma igång och baka utan socker och gluten?

– Något som är viktigt att alltid ha i åtanke är att du tyvärr inte bara kan byta ut vetemjölet och det raffinerade sockret mot nyttigare varianter rakt av, då dessa produkter har lite annorlunda egenskaper. Nötmjöler binder inte ihop bakverken på samma sätt som vetemjölet gör, vilket gör att du måste tillsätta t.ex ägg eller något annat som binder ihop smeten, berättar Marja.

Hur ska man tänka för att få till rätt konsistens på bakverken?

– När jag bakar hårda kakor brukar jag undvika att ha i ägg då det ofta bidrar till en lite mjukare och luftigare konsistens. Vill jag däremot få till lite fluffigare “cookies” brukar jag ha i lite ägg för att få till den konsistsen. Det är viktigt att du inte har i för mycket ägg dock för då kan det bli lite knasigt. Vill jag istället få till den där knapriga konsistensen i hårda kakor, brukar jag addera en ingrediens som heter fibersirap, vilket gör kakorna fantastiskt knapriga och goda, precis som vanliga kakor!

Jag har sett att du bakar en del med bönor, kan du berätta mer om det?

– Ja, det har varit lite till och från det där. Just nu bakar jag väldigt mycket med kikärtor! Jag använder främst bönor eller kikärtor när jag vill åt en mer saftig och kletig konsistens, vilket bönor verkligen bidrar med. Risken att bakverken blir torra är ganska liten, vilket det annars kan bli när man experimenterar med olika mjölsorter. Bönor är perfekta att baka med om du vill göra kladdkaka eller brownies, där man vill åt det där extra kletiga! Jag brukar bara byta ut en viss mängd och ta lite mindre av andra ingredienser som t.ex mandelmjöl och mindre vätska, eftersom bönorna är lite blöta i sig. Detta är givetvis helt beroende på vilken konsistens du vill åt och jag testar mig alltid fram väldigt mycket. Är smeten god så blir ofta resultatet också gott, bara du lyckas ha kakan i ugnen under rätt tid!

Om en kaka blir för torr, har du några tips på hur man gör den mer saftig?

– För att göra kakan saftigare kan du ha i mer smör eller annan vätska som t.ex. kokosmjölk eller kokosgrädde. Tidigare har jag även testat att riva i lite zucchini eller morot i kakorna för att göra dem extra saftiga. Du kan även ha i lite mosad banan också, vilket gör kakan både sötare och saftigare!

Kom igång och baka sockerfritt

Vill du slippa att uppfinna hjulet igen är det absolut bästa att utgå ifrån ett befintligt recept och testa dig fram. Marja är expert inom ämnet och har gett ut två inspirerande publikationer med massor av recept på nyttiga bakverk och godsaker, helt utan raffinerat socker och gluten.

I bakboken ”Baka sockerfritt med Marja”, är det mest fokus på LCHF och low carb, där majoriteten av recepten är sötade med sockerfria sötningsmedel. Vill du hellre söta bakverken med en mer naturlig sötning, som t.ex honung, frukt och andra nyttigheter, ska du spana in Marjas receptask ”Baka med mindre socker” istället.

Annons