Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Annas tips inför Beach 2013!
Stekt lax med zucchinipasta

Annas tips inför Beach 2013!

Publicerad den

Snart är det dags för sol, semester och goda middagar. Anna Ottosson ger sina bästa tips på hur du fixar sommarformen! Anna är dietist och författare. I mer än 17 år har hon arbetat med mat och hälsa och driver det egna företaget Foodpower. Just nu är hon aktuell som kolumnist och dietist i Amelia och Friskispressen.

Annons

Hur kickar man bäst igång en viktnedgång?

Ge dig själv den bästa tänkbara starten! Vissa börjar halvhjärtat, kanske med en underliggande tanke att de inte kommer att lyckas. Var schysst mot dig själv och ge dig den bästa starten. En bra start påverkar motivationen och kan faktiskt vara avgörande för om målet kommer att uppnås. Så ta dig en funderare på när du ska börja. Det är bättre att vänta en dag, än att få en dålig start.

Våga lyckas! Sätt upp tydliga mål, delmål och sen KÖR! För motivationen är det extremt viktigt att du ser resultat snabbt. Var därför extra noga i starten med både maten och träningen för optimalt resultat.

Kan man gå ner i vikt utan träning?

Träning är fantastiskt bra för att öka fettförbränningen. Ju mer muskelmassa desto högre fettförbränning. Men måste man välja är maten det totalt avgörande. Fast du kanske tränar 3-4 ggr i veckan är det inget emot hur många gånger du äter på en vecka.

Varje måltid har du möjlighet att påverka din vikt! Fast det är klart att den optimala kombinationen är bra träning med rätt kost. Då kan du förvänta dig fantastiska resultat!

Dina bästa tips till de som har testat varje sommar och misslyckats med att gå ner i vikt

Hur kan en bra matdag se ut?

Frukost: Bär, yoghurt, hemmarostad granola, grov smörgås m avokado, tomat + några varv med pepparkvarnen och lite flingsalt

Mellanmål: Frukt + Vatten

Lunch: Sommarsallad med olika grönsaker, toppat med frukt, dressing och räkor, tonfisk eller halloumi, rostade solrosfrön

Mellanmål: Bär och fruktsallad och yoghurt med passionstopping

Middag: Grillad lax, rödbetor med chevré och pinjenötter, sallad på babyspenat, cocktailtomater, avokado, rostade grönsaker och potatis

Eventuellt mellanmål: Nektarinsallad – skivade nektariner, tomat, basilika

Har du någon strategi hur man klarar sommarens alla frestelser med mat och dryck?

Välj dina frestelser! Det du verkligen älskar. Hoppa de som du mest av artighet eller slentrian tackar ja till. Njut bara av ditt absoluta favoritvin eller favoritpralinerna och njut då utan dåligt samvete.

Många följer olika dieter som exempelvis GI och LCHF, vad tycker du om sådana dieter?

Jag tycker att livet är för kort för att banta! Att gå på en diet är som att gå i för små skor. De kommer aldrig riktigt passa dig. Jag tycker du ska utgå från dig själv. Det finns en enorm kraft i den mat vi äter. Utnyttja den för att leva det liv du drömmer om. Så att du står i din fulla kraft med hjälp av maten.

Hur är det med alkohol, tar kroppen upp alla kalorier?

Förutom att alkohol ger mycket kalorier så hanterar kroppen alkohol som gift. Det betyder att den alltid prioriterar att ta hand om alkoholen först, vilket gör att fettförbränningen stannar av när man dricker alkohol och gör att du samlar på dig mer fett. Men självklart kan man njuta av ett kallt glas i solen ibland!

Om du bara fick ge ett enda råd till den som försöker gå ner i vikt vad skulle det då vara?

Tufft! Då vi alla är unika. Men att äta var 3:e timme och utgå från dig själv. Oj det blev två!

Annons