Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Älskade olivolja!
Olive oil and olive branch on the wooden table outside

Älskade olivolja!

Publicerad den

Vi har träffat Thomas Nyström från ITIGO som brinner för olivolja och som har jobbat med olivolja sedan 2004. Han vill få oss svenskar att börja använda finare olivoljor med fantastisk smak och hälsobringande egenskaper.

Annons

Många av oss har kommit så långt att vi använder olivolja till vardags både till matlagning och dressingar och vet att det är nyttigt. Vi köper kanske någon halvbillig variant som vi känner igen och tänker inte så mycket mer på det. Sen ställer vi den gärna bredvid spisen i värmen och funderar inte så mycket på vad den smakar.

Om du vill komma åt olivoljans nyttiga egenskaper, det vill säga innehållet av polyfenoler som har antioxidativa egenskaper då måste du satsa på en dyrare olja, säger Thomas Nyström.

De dyrare oljorna görs av handplockade oliver, där man plockar en mindre mängd åt gången vilket gör att de inte packas ihop och riskerar att spricka och bli varma vilket kan sätta igång en jäsningsprocess. De kallpressas varsamt och temperaturen får inte överstiga 28 grader, därför bibehålls en högre halt av polyfenoler i de dyrare oljorna, berättar Thomas.

Det fina med en extra virgin olivolja av bra kvalitet är att deras höga halt av polyfenoler skyddar själva fettet vid högre temperaturer vid matlagningen jämfört med billigare varianter. Viktigt är också att förvara olivoljan mörkt och svalt, dock inte i kylen där den stelnar, säger Thomas.

När du lagar mat med olivolja kan du gärna använda en med lätt fruktighet medan en intensivare olivolja med hög fruktighet och grästoner kan passa bättre till en dressing eller på bröd. Om du exempelvis skall steka kött eller fisk kan du blanda olivolja och smör för en riktigt god smak. När du grillar kan en fin extra virgin olivolja skydda köttet mot grillningens skadliga ämnen, säger Thomas.

Så väljer du en bra olivolja:

– Välj en Extra virgin olivolja.

– Flaskan skall ha mörkt glas.

– Välj en lite dyrare olivolja, gärna ekologisk.

– Läs på förpackningen vilken typ av olja det är, du kan behöva ett par varianter för olika ändamål.

Här hittar du Mathems sortiment av olivoljor

Annons