Hem / Inspiration / Hälsa / Glutenfritt / Jessica Frej om glutenfri mat

Jessica Frej om glutenfri mat

Publicerad den

2014 släpptes Jessicas och Maria Blohms tredje kokbok "Laga nytt - pasta, pizza, paj & pirog utan gluten" om glutenfri mat och i höst är en fjärde på väg. Text: Julia Olsson Foto: Christina Sundien

Annons

Varför just glutenfritt?

– Redan som liten var jag väldigt intresserad av matlagning och bakning. När jag vid 12 års ålder fick diagnosen celiaki (glutenintolerans) trodde jag att min framtida karriär som kock var över. Efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011 och TV-programmet ”Mitt kök” 2011-2012 kände jag att det inte alls var omöjligt att kombinera ett glutenfritt liv med en karriär inom mat. I april 2012 kom jag i kontakt med bagaren Maria Blohm. Det visade sig att även hon var nyfiken på att baka mer glutenfritt och vi bestämde oss för att göra den första naturligt glutenfria brödboken i Sverige. Då fanns inte alls samma utbud som idag på gott och naturligt glutenfritt.

Vilka recept är svårast att göra glutenfria?

– Vår första bok var en glutenfri brödbok, ”Nytt bröd -baka gott utan gluten”, och det är nog också de recepten som varit svårast att göra. Vi hade ingen större erfarenhet av att baka glutenfritt och var tvungna att börja från noll. Men vi testade oss fram och lärde oss mycket. Det handlar mycket om att lära känna ingredienserna och knäcka koden.

Det låter lite som att man måste komma över en tröskel och tänka på ett nytt sätt?

– Precis! De flesta recept utgår ju från vetemjöl och det går inte att ersätta rakt av med något annat. Det finns inget helt likvärdigt mjöl, men andra mjöl har andra fördelar. Det gäller bara att lära känna dem och veta var de passar bäst. Vi märker hela tiden hur intresset för glutenfritt bara ökar och ökar.

Vad tror du det beror på?

– Diagnoserna för Celiaki ökar ju, samtidigt som den allmänna trenden med glutenfri mat bara växer sig starkare och starkare. Men det är viktigt för oss att poängtera att våra recept inte är framtagna för att främja hälsa eller för att det är trendigt. Vi är inga läkare och kan inte uttala oss om vad som är bra eller dåligt för kroppen. Däremot vill vi att de som väljer att äta glutenfritt, oavsett vilken anledning de har, ska ha lätt att hitta bra alternativ som är minst lika goda.

Vilken typ av mat föredrar du?

– Att det är gott är det viktigaste, allt annat kommer tvåa. Mår man bra så är det bra. Jag tror på att man ska lyssna på kroppen. När jag var liten gillade jag inte pasta och bröd, och undvek gärna det. Kanske var det ett tecken redan då på att jag borde undvika gluten.

Har du några glutenfria favoriter?

– Jag gillar framförallt att använda naturligt glutenfria mjöler som exempelvis mandelmjöl och majsmjöl. De ger bredare smakkombinationer än färdiga glutenfria mixer. Det finns även många bra glutenfria pastasorter. Bönpasta är en riktig favorit. Dessutom bra näringsvärde.

Har du något säkert kort som du gärna lagar till familj och vänner?

– Limekyckling är en rätt som har hängt med mig ända sedan jag var 10 år. Det är egentligen ett väldigt enkelt recept med kyckling, lime, honung, soja, creme fraiche och hönsbuljong, men det går alltid hem och man kan vara säker på att alla kommer tycka om det.

Och om det måste gå riktigt snabbt. Vad lagar du då?

– Till vardags gör jag och min sambo gärna sallader av olika slag. Lite sallad, betor, pinjenötter, bönor, parmesan och färska örter tar bara 10 min att hacka ihop!

Ikväll åker du till Rom, så avslutningsvis, vad ser du mest fram emot att äta under din vistelse där?

– Italien är nog det bästa landet om man är glutenintolerant. De har jättebra glutenfria alternativ till både pasta, pizza och tiramisu, och de är väldigt kunniga på vad det innebär att ha celiaki. Jag planerar helt enkelt att äta upp mig ordentligt för att klara mig ända till nästa gång.

Läs mer om Jessica Frej och Maria Blom, samt deras tidigare böcker:

Mer om den senaste boken

Jessica Frejs och Maria Bloms senaste bok, Laga nytt – pasta, pizza, paj och pirog utan gluten, är fotograferad av Christina Sundien och ges ut av Massolit förlag. Inspireras av några smakprov ur boken:

Annons