Hem / Inspiration / Hälsa / Glutenfritt / Baka gott bröd utan gluten

Baka gott bröd utan gluten

Publicerad den

Alla ska ha rätt till en god macka. Även de som inte tål gluten. Jessica Frej och Maria Blohm har tagit fram recepten för dig som inte tål gluten men älskar bröd. Text: Malou Fickling

Annons

Jessica och Maria var trötta på torra och smuliga glutenfria bröd som behövde förvaras i frysen. De funderade på varför ingen tidigare hade försökt göra goda, saftiga glutenfria bröd utan tillsatser. Med deras nya bok ”Nytt bröd – baka gott utan gluten” hoppas de förändra människors helhetssyn på bröd. Författarna experimenterade i månader för att få fram glutenfria bröd som smakade minst lika gott som bröd gjort på vetemjöl. Till slut lyckades de.

Jessica är glutenintolerant, medan Maria tål alla sorters mjöl. Hon menar dock att det kan vara bra att äta glutenfritt bröd då och då, även om man inte har celiaki. Det är ett hälsosamt sätt för den som vill äta en mer varierad kost och skära ner på sitt glutenintag. Recepten i boken är baserade på bland annat bovete, majs, potatis, psyllium och nyponskalsmjöl.

När man bakar glutenfritt bröd ska man vänta med att skära upp det tills det svalnat av. Glutenfritt bröd ska helst inte ätas nybakat, då det kan upplevas som degigt. Bröden har dock en längre hållbarhet än vanligt bröd och går att förvara i upp till en vecka i rumstemperatur.

Annons