Hem / Inspiration / Hälsa / Detox / Superråvara: Gurkmeja

Superråvara: Gurkmeja

Publicerad den

Den orangegula kryddan är inte bara vacker, den anses även ha skyddande egenskaper. Gurkmeja finns att köpa färsk och som torkad krydda, och funkar precis lika bra att använda i mat som i smoothies. Gurkmeja ger en jordig och mustig ton till grytor! Gör en egen hälsodryck med denna underbara knöl, den är riktigt bra för magen sägs det! Text: Mia Troberg

Annons

Gurkmeja (kurkumin) tillhör växtfamiljen ingefärsväxter. Den har en stark gul färg och ingår i curry. Gurkmeja anses ha antiinflammatoriska egenskaper och fungera som en stark antioxidant. Det forskas mycket kring gurkmeja nu då man exempelvis tror att den kan sänka kolesterol och skydda mot Alzheimers och cancer.

Numera kan man få tag på färsk gurkmeja. Den liknar ingefära, är knallorange och färgar av sig, så plasthandskar kan vara en bra idé när du skalar den. Den färska gurkmejan finhackas och passar naturligtvis bra i en indisk curryrätt men är du ute efter den medicinska effekten kan du köra den tillsammans med andra frukter eller grönsaker i råsaftcentrifug eller mixa ner en bit i en smoothie.

Färsk gurkmeja kan du hitta i asiatiska livsmedelsbutiker. Om du vill få i dig gurkmeja utan matlagning kan du ta en tsk torkad gurkmeja utblandat i lite vatten och en nypa peppar. Peppar ökar upptaget av gurkmeja i kroppen. Gurkmeja smakar inte så mycket, därför kan du tillsätta en tsk när du lagar grytor eller soppor. Den ger dessutom maten en härlig färg.

Färsk gurkmeja finns bland annat att köpa på Mathem, välsorterade hälsokostaffärer, samt i specialiserade asiatiska butiker.

Annons