Hem / Inspiration / Fest / Så lyckas du med festen
peanut butter cups
Foto av Adrian Mueller

Så lyckas du med festen

Publicerad den

Den som vill vara trendig skall hyra en kändis våning till kalaset, servera rött mousserande vin och bjuda på retromat som brödinlindade prinskorvar. Det tycker festfixaren Linnea Johansson som här delar med sig av sina hetaste råd. Text: Agneta Ullenius

Annons

Linnea Johansson, 25, är professionell festfixare i New York. Hon är van vid att arrangera fester med en budget på sju miljoner kronor. Inte illa för en skoltrött Göteborgstjej som hoppade av plugget efter nian. Hennes kreativitet känner inga gränser. Hon har byggt låtsasslott i Central Park, dekorerat ett helt penthouse i vitt för Jennifer Lopez parfymlansering och lagt ut en 75 meter lång gräsmatta på Femte avenyn.

Absolut hetast just nu, berättar Linnea, är att hyra en kändis våning för kalaset. Helst skall man servera mousserande rött vin och bjuda på töntig retromat som ”pigs in a blanket”, brödinlindade prinskorvar, i stället för mer chica cocktailtilltugg. –Och svart är definitivt den färg som syns jädrigt mycket över hela stan nu.

Festfixarens bästa tips

1. Ha alltid ett tema: det gör det lättare att planera och komma på roliga idéer. Ett tema kan vara något så enkelt som en färg och fungera som en röd tråd från inbjudan till festdekorationer, mat och dryck.

2. Lägg ner tid på inbjudan: det blir ju första intrycket av festen. Det finns gratis inbjudningstjänster på nätet.
Här har du två förslag: www.evite.com, www.sendomatic.com

Men en traditionell pappersinbjudan ger ett lyxigare intryck och skapar större förväntningar.

3. Dekorera med starka färger: sådant som ser förskräckligt ut i dagsljus ser oftast fantastiskt ut på fest. Så var inte rädd för att ha zebramönstrade kuddar eller en neonrosa duk. Slå på stort. Lättaste sättet att få effekt med dekoration är att göra allt i större mängder.

4. Bästa festblommorna: Pioner, det räcker med några få för att ge ett pampigt intryck. Rosor och tulpaner, superklassiker som alltid är rätt. Liljor, dramatiska men varning för sorter med stark doft. Nejlikor, trendiga igen men svåra att blanda med andra blommor. Kvistar och löv, kreativt och pompöst, inte minst nu på hösten.

5. Ljussätt: Man kan dekorera hela dagen lång, men om det inte ljussätts rätt så syns det inte i trängseln och mörkret på en fest. Köp billiga spotlights och värmetålig färgad film och punktbelys alla arrangemang. Du kan till exempel lätt göra om en vit vägg med uplights så att den blir rosa. Annars funkar också levande ljus, gärna värmeljus, men tänk på att sätta ihop många ljus för att få maximal effekt.

6. Skapa en budget: och lägg alltid på tio procents svängrum. Tyvärr blir det oftast dyrare än vad du har tänkt dig.

7. Det är gästerna som gör festen: Blanda gamla och nya ansikten. Det kan verka läskigt men våga bjuda in personer som du inte känner så väl. Vem blir inte glad av att bli bjuden på fest?

8 – Budgettips 1: Hoppa över att bjuda på en hel middag, ha ett cocktailparty i stället. Du kan bjuda på hummer och kaviar men eftersom gästerna inte förväntar sig att bli mätta så serverar du allt i små hors d’euvres-stora portioner. Det blir faktiskt inte så dyrt.

9 – Budgettips 2: Du behöver inte ha en full bar. Gör i ordning en eller två cocktails för kvällen och blanda i större kannor före festen. Döp dem till något roligt namn som matchar ditt tema, typ ”Flirtini” till singelfesten.

10. Strunta i att städa inför festen: ingen ser dammråttor. Ta i stället lite fönsterputs, fuskstäda alla glansiga ytor och lägg undan alla gamla räkningar etcetera. Städa sedan efter festen.

10,5. – Dock med ett undantag: Städa toan: ordentligt, här kommer alla gästerna att gå in och tända lyset. Om du skall ha blommor på något ställe så är det här. Ställ också in levande ljus, gärna doftljus. Tappa upp badkaret med vatten och lägg i flytljus. Lyxa till det och lägg lite parfym, hudlotion, hårspray, munvatten, tuggummi etcetera i en korg.

Annons