Hem / Inspiration / Fest / Marias persiska buffé
apelsindessert
Foto: Bruno Ehrs

Marias persiska buffé

Publicerad den

Maria Masoomi, dietist och matkonsult har gett ut en härlig kokbok med bufférecept. Ica-Kuriren har nyligen utsett den till en av de fem bästa kokböckerna i år. De flesta recept går att förbereda så att du slipper stressa och kan sitta och njuta av maten med dina gäster. Vad bjuder du på till festmiddag?

Annons

– När jag bjuder gäster hemma så står jag själv också på gästlistan! Jag vill lika mycket som mina gäster njuta av umgänget. Jag undviker att springa med förrätt, huvudrätt, dessert, ostbricka, kaffe och kakor och serva hela tiden.

– Jag har ofta på grund av dåligt samvete haft svårt att svälja maten när värdinnorna håller på med sånt!

Maria brukar satsa på buffé och rätter som sköter sig själva i ugnen, som exempelvis fylld kyckling i lergryta eller bakad lax. Eller kanske soppor, mustiga grytor och färgrika och spännande tillbehör. Hon ställer fram allt på bordet på vackra, stora och praktfulla fat.

– Matbordet ska se överdådigt och generöst ut, så att alla vågar ta och servera sig själva i den ordning de behagar.

Hur ser en vanlig persisk middag ut?

– Det ska alltid finnas färskt bröd till alla måltider, det köps inför varje måltid på något bageri i närheten och det är barnens uppgift att handla där. Huvudmåltiden är ofta en lammgryta med baljväxter och grönsaker i. Till det serveras ett saffranris. Färska örter i naturell form av olika slag och i stora mängder är nästan ett måste på matbordet, likaså en stor karott med yoghurt. På vintern äter man en hel del marinerade och picklade grönsaker.

– Man gör ofta sitt yttersta för att vardagsmaten ska se ut som festmåltid. Egentligen äter man samma rätter till vardags som man äter vid festliga tillfällen

– det är bara dukningen, garneringen och faten som blir festligare.

Vilken är din favoriträtt bland svensk husmanskost?

– Jag älskar de många olika sätten att tillreda fisk på. I många andra länder kan man bara hårdsteka eller fritera fisk efter att man har marinerat den länge. Efter denna behandling smakar den vad som helst än just fisk. Och så älskar jag även svenska rotfrukter och alla rätter som innehåller dessa, avslutar Maria Masoomi.

”Marias persiska bufféer” av Maria Masoomi, ges ut av Ica Bokförlag,

Annons