Hem / Inspiration / Fest / Hamburgare och tex-mex!

Hamburgare och tex-mex!

Publicerad den

Vi har träffat Lena Söderström som är matjournalist och kokboksförfattare. Just nu är hon aktuell med kokboken Hamburgare och tex-mex. Här får ni några smakprov ur boken. Text: Mia Troberg

Annons

Hur kom du på idén att göra den här boken?

-Egentligen är det bokförlaget som ska ha kredit för idén. Men de kände till att temat ligger mig varmt om hjärtat. Jag älskar hamburgare och jag älskar tex-mex! Jag har rest en del och samlat på mig massor med goda recept. Så egentligen var det ganska lätt och mycket roligt att göra den här boken.

Vilka är grundknepen för att få till en riktigt god hamburgare?

-De är nog flera, eftersom den består av flera delar. Det är härligt om brödet är hembakat och gärna rostat. Färsen ska vara av bra kvalité och gärna kött med lite högre fetthalt, ca 20%, t ex av högrev eller märgpipa. Sedan är ju tillbehören också viktiga, satsa på fräscha grönsaker, frukt och olika salsor – det blir garanterat gott! Köp och testa olika såser som finns på burk och flaska.

Hur man kan få till en lite tjusigare bjudmiddag om man gillar tex-mex?

-Det är väldigt fint att duka färgglatt! Satsa på färgade servetter, glas och blommor. Solros, kaktus, nejlikor i knalliga färger är jättefint. Du kan låta var och en göra sin egen taco eller ha bordservering, till exempel göra färdiga tacos i serveringskorgar. Gör bjudningen ganska enkel, satsa på en grundröra, gör 2-3 salsor och komplettera med köpta såser på flaskor. Extra lyxig blir bjudningen om du gör dina egna tortillor.

Vad innehåller din favoritburgare?

-Eftersom det är en hamburgare- och tex-mex bok, säger jag” tex-mexburgare”. Det kan vara med färs eller pulled kött. Men jag vill gärna ha tillbehör som till exempel guacamole, chipotlemajo, tex-mex-ost och absolut picklad rödlök.

Nu äter alla pulled pork, vad tror du nästa trend blir?

-Jag får väl säga pizza – eftersom jag skriver en pizzakokbok just nu. Annars tror jag starkt på en växande grönsakstrend med härliga ekoodlade grönsaker i säsong. Jag hoppas att den slår igenom i alla fall!

Annons