Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Rött vin till bröllopsmiddagen!
vin

Rött vin till bröllopsmiddagen!

Publicerad den

Dags för den stora festen? Till bröllop vill vi gärna ha goda, men inte allt för dyra viner. Här gäller det att hitta goda, lättgillade viner med balans och struktur som passar många smaker. Tanken är att de ska vara goda att dricka både till maten och därefter.

Annons

Viktigt att komma ihåg är att smaka av vinerna innan de serveras, vilket är absolut nödvändigt om vinerna är förslutna med naturkork.

Defekt vin vid en bröllopsservering är något man gärna slipper undan. Kom också ihåg att kontrollera temperaturen, servera vinet runt 16 grader eftersom det värms upp relativt snabbt i glaset. Om vinet serveras för varmt så är det svårt att göra något åt saken och vinet känns onödigt ”jolmigt”.

Det är också bra att räkna ”högt” för tillgången av vinet till varmrätten eftersom det brukar bli en hel del tal däromkring. Om vinet köps på Systembolaget så får man lämna tillbaka obrutna flaskor, vilket ju är toppen eftersom det är svårt att beräkna exakt hur många flaskor som kommer att gå åt.

2014 Natureo Free Syrah, Spanien, 1940, 54 kr, 750 ml

Ett av de bästa alkoholfria röda på Systembolaget, även om det såklart ter sig saftigt och med högre sockerhalt än viner med alkohol. Här vankas toner av blåbär, körsbär, örter och smörkola i både doft och smak. Lätta toner av ekfat kompletterar.

blåbär

Saxhyttegubbens Blåbär 100 %, Sverige, 1964, 69.90 kr, 330 ml

Perfekt alternativ till det röda, alkoholstinna rödvinet. Smakrik dryck med extremt tydliga toner av färska blåbär blir till lyxigt alternativ från de svenska skogarna. Blåbär i rejäl koncentration, som går bra att toppa med sodavatten för mildare intryck.

2013 Ramos Reserva, Portugal, 6139, 69 kr, 750 ml

Mycket bra budgetköp. Vinet är inställsamt, lättgillat och balanserat där mulliga toner av mörka bär, plommon, mossa och vanilj finns i karaktären. Gjort av druvorna trincadeira, aragonez och syrah.

Torres

2011 Torres Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reserva, Spanien, 12697, 99 kr, 750 ml

 

Ett fynd från trakterna kring Barcelona, vinets smakrikedom bjuder riklig bärighet, liten fatkaraktär och viss strävhet som ger bra struktur. Superläckert och druvtypiskt med tydliga toner av svarta vinbär och örter.

Borgogno

2013 Borgogno Langhe Rosso, Italien, 70384, 99 kr, 750 ml

Smakrikt rött med spänstig syra ger riktigt ett gott köp. Bigarråer, blåbär och anis samsas med läder, stall, torkade kryddor och aningen vanilj i både doft och smak. Druvorna är barbera, merlot, freisa och dolcetto.

Roodeberg

2014 Roodeberg, Sydafrika, 7451, 89 kr, 750 ml

Mycket god trotjänare som håller måttet med råge. Druvorna cabernet sauvignon, merlot och shiraz ger inbjudande och balanserad karaktär av mörka bär, moreller, plommon, örter, läder och fat.

Cotes du rhone

2011 Côtes-du-Rhône, Frankrike, 2011, 109 kr, 750 ml

Supergott rödvin av druvorna syrah, grenache och mourvèdre från duktiga producenten Guigal i Rhônedalen. Vinet bjuder bra koncentration och komplex helhet med pigg syra, kännbar strävhet och toner av torkade kryddor, dadlar, tobak och björnbär.

Le volte

2013 Le Volte, Italien, 32472, 159 kr, 750 ml

Lyxigt rött från Toscana. Sangiovese, merlot och cabernet sauvignon bjuder till dans med härliga toner av bigarråer, svarta vinbär, anis, nougat och ekfat. Frisk syra och viss strävhet ger vinet bra struktur. Gör vem som helst glad vid bröllopsmiddagen!

Annons