Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Välj rätt vin till osten

Välj rätt vin till osten

Publicerad den

Ost och vin – kan det bli bättre? Nja, så enkelt är det inte. Det är inte alltid osten får vinet att sjunga. Det gäller att välja rätt viner till rätt ostar. Vi har provat några av våra vanligaste ostar till typiska ostviner. Med Tastelines stora ost- och vintest slipper du bli besviken, här har vi betygsatt vin och ost tillsammans, ger tips om hur du ska tänka när du kombinerar smaker och tipsar såklart om recept! Text: Mikael Mölstad

Annons

Vin till ost

Portvin är det bästa ostvinet – om du bara ska ha ett vin. Portvinet är inte direkt dåligt till någon ost. Sött och rött är rätt – med andra ord, perfekt till gorgonzola och andra smakrika ostar.

Ett halvtorrt vitt vin ur kategorin fylligt & smakrikt passar bäst till blandade hårda ostar. Ett halvtorrt vitt vin är bäst till Kvibille Ädel, Grevé och Prästost – sämst till Brie och getost som istället kräver ett vitt vin ur friskt & fruktigt eller ett rött vin ur kategorin mjukt & bärigt.

Vi konstaterar att lite sötma sätter fart på ost- och vinkombinationen – nästan alltid till det bättre. Halloumi serverar du med ett vitt vin ur kategorin friskt & fruktigt.

vitt vin, vinglas

En fatlagrad Chardonnay är också ett bra val till de flesta ostar – det funkar egentligen bara dåligt till Kvibille Ädel som matchas med ett sött vitt vin, till exempel en Sémillon. En frisk Sauvignon blanc eller en bubblande fräsch champagne var oftast ett bra val, utom till Brie för sauvignon blanc och Kvibille Ädel för champagne.

Men röda viner då? Det är ju det som gäller till ost, tycker många. Ja, sanningen är väl att röda viner egentligen bara funkar till hårdostar som våra Grevé och Präst – i övrigt var det mest negativa kommentarer. Nåja, många tyckte faktiskt att den alkoholstarka Amaronen gillade kombinationen med Kvibille Ädel.

Ost till vin

Överlägset bästa ostvin är Grevé följt av Präst. En gräddost var hyggligt bra till de flesta viner – men oftast lite mesigt snäll i kombinationen. Ofta blev det mer grädde än ost kvar på smaklökarna.

Brie och getost är de ostar som genomgående är mest kräsna när det gäller att hitta rätt vin – allra tuffast mot vinerna var Brie-osten. Men håller du dig till vitt vin med bra syra så blir du inte besviken: champagne, sauvignon blanc eller chardonnay.

En grönmögelost som Kvibille Ädel gillade alla viner utom champagne och chardonnay. Men hade det varit en mer salt variant som Stilton, Roquefort eller Gorgonzola kan du vara säker på att det är bara söta viner som gäller. Mycket sälta behöver lite sötma för att balanseras.

Det sägs att osten får vinet att sjunga. Men någon riktig stämsång blir det sällan. Vår sammanlagda slutsats är att vitt sött med syra eller rött sött med mer alkohol är bästa valet.

Ost, grevé, grädd

Åseda Grädd
Hyggligt bra till de flesta viner – men oftast mesigt i kombinationen.
Godast med: André Clouet, Torres Gran Viña Sol, Kloster Eberbach, Smith Woodhouse LBV

Skärvången Brie

Skärvången Brie
Tufft att hitta rätt vin till – men vitt och bra syra funkar för det mesta.
Godast med: André Clouet, Torres Gran Viña Sol, Smith Woodhouse LBV

Skärvången Getost

Skärvången Getost
Krävande ost som gillar syra – men inte gärna sötma.
Godast med: Vicar’s Choice, Torres Gran Viña Sol

Ost, grevé, grädd

Grevé
Bästa osten till vin. Funkar bäst till rött men även till söta röda.
Godast med: Torres Gran Viña Sol, Lindemans Bin 50, Tommasi Amarone, Smith Woodhouse LBV

Prästost

Präst
En riktig rödvinsost som även sitter perfekt till port.
Godast med: Lindemans Bin 50, Tommasi Amarone, Smith Woodhouse LBV

Kvibille Ädel

Kvibille Ädel
Både snälla och tuffa grönmögelostar vill helst ha söta viner.
Godast med: Kloster Eberbach, Tommasi Amarone, Smith Woodhouse LBV

Recept med ost

Har du tänkt servera en krämig ostpaj så passar ett vitt vin i kategorin friskt & fruktigt utmärkt, gärna klassisk Riesling eller Sauvignon Blanc. En härlig ostfondue kombineras även den med ett vitt vin ur friskt & fruktigt, men även ur kategorin druvigt & blommigt, till exempel en Pinot Gris.

Hela testet – vin för vin, ost för ost

  Åseda
Grädd
Brie Getost Stark
Grevé
Stark
Präst
Kvibille
Ädel
Snitt max 4 Betyg
André Clouet 2,3 2,3 1,7 2,6 2,4 1,4 12,7 2,12 3
Vicar’s Choice 2,1 1,3 2,3 2,1 2,3 2 12,1 2,02 3
Torres Gran Viña Sol 2,6 2 2,4 3 2,4 1,7 14,1 2,35 4
Kloster Eberbach 2,4 1,7 1,7 2,6 2,6 3,4 14,4 2,40 4
Lindemans Bin 50 1,4 1,6 1,7 3,3 2,9 2 12,9 2,15 3
Tommasi Amarone 1,9 1,4 1,4 2,9 3,1 2,6 13,3 2,22 3
Smith Wood- house LBV 2,6 1,9 1,7 3,3 3 3,4 15,9 2,65 5
  15,3 12,2 12,9 19,8 18,7 16,5      
Snitt
max 4
2,19 1,74 1,84 2,83 2,67 2,36      
Betyg 4 3 3 5 5 4    

Lär dig sätta samman den perfekta ostbrickan!

Annons