Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Matchande viner till höstens enkla och goda rätter

Matchande viner till höstens enkla och goda rätter

Publicerad den

Hösten bjuder på många enkla, goda och naturliga rätter. Svamp från skogen, krabba och musslor från havet, rödbetor och kronärtskockor från landet. Men vilka viner passar till? På hösten går tankarna ofta till röda viner. Men till just dessa höst-typiska råvaror och rätter rekommenderas vita viner. Stefan Saidac på Vinbetyget.se ger tips på matchande viner. När vi ändå lägger tid och ambition på att planera, handla och laga goda middagar vill vi att vinet ska hjälpa till att lyfta hela måltiden. Utgår du ifrån druvan blir det enklare att hitta ett vin som passar din hösträtt. Stefan Saidac, Vinbetyget.se

Annons

Vin till rödbetor med Chèvre

Rödbetornas milda, lite söta smak och den syrliga fårosten Chèvre är en mycket bra kombination. Vita, krispiga viner på den populära druvan Sauvignon blanc matchar osten.

Det finns fina viner på Sauvignon blanc från olika vinländer: Frankrike – Vinerna är torra och eleganta, kostar ofta lite mer. Chile – Viner som är torra, friska och fruktiga. Nya Zeeland – Vinerna är tydligt aromatiska och doftrika.

Vin till kantareller till skogens guld

Det är klart att kantarellernas milda och fina smak ska paras ihop med fina viner. Chardonnay är kanske världens mest hyllade druva och används vanligtvis till champagne.

Grovt räknat finns det två typer av Chardonnay: Vita viner med karaktär av ekfat, där de amerikanska är mycket fylliga med rostade toner. Petit Chablis från Frankrike är motsatsen – lättare utan fattoner. Du kan hitta viner på Chardonnay i alla prislägen, under 100 kr och över 600 kr.

Vin till krabba

Vin till krabba är en fantastisk lösning för alla som har ont om tid men som ändå vill njuta av en god middag. Krabba har lite mer sötma än andra skaldjur – vilket styr valet av vin. Istället för knastertorra vita viner, föreslår jag viner som är gjorda på druvan Riesling.

Väljer du Riesling från Tyskland är den ofta fruktig med en viss sötma som matchar krabban perfekt. Riesling från Österrike är torrare och går också utmärkt.

Vin till musslor

Musslor kan njutas i många varianter. Moules marinières är en fransk klassiker som är känns lite lyxig men ändå enkel att göra: Blåmusslor kokta i vitt vin, persilja, schalottenlök och vitlök (tycker inte att grädde ska vara med).

Prova något annorlunda – Muscadet från Loiredalen i Frankrike till musslorna. Vinerna är friska och lätta. Druvan heter egentligen något så vackert som Melon de Bourgogne, vardagligen kallas den för Muscadet.

Vin till kronärtskockor

Kronärtskocka – enkel att koka, mycket god. Men att välja vin till Kronärtskocka anses lite knepigt. Den något beska smaken är svårmatchad. Lösningen är en smakbrygga till vinet.

Har du citronsmör tillsammans med kronärtskockan, går det utmärkt att servera vin. Prova gärna portugisiska viner gjorda på den hyllade druvan Alvarinho.

Fler vintips hittar du på vinbetyget.se

Annons