Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Kombinera champagne och mat
champagne, fest

Kombinera champagne och mat

Publicerad den

Att börja middagen med ett glas bubbel är en perfekt start på festen men champagne passar också väldigt bra till mat. När du planerar en middag, eller kanske en meny där champagne ska serveras så passar mat med rena smaker - och gärna lite syra. Sommelier Thomas Holm ger sina bästa tips på hur du kombinerar passande mat med champagne. Text: Mia Troberg

Annons

Champagne är som bekant dyra droppar – men det finns en förklaring till de höga priserna. Det går åt 1 kg dyra druvor som kostar ca 55 kr/kg. De plockas dessutom för hand från ett begränsat område för att göra en flaska champagne. Druvorna pressas sedan försiktigt och champagnen lagras länge. Det är därför champagne är dyrt. De dyraste sorterna kommer från första pressningen och har lagrat många år. Det finns som tur är många champagnesorter som inte kostar en förmögenhet och som fungerar väldigt bra till mat och inte bara som mingeldryck.

Champagnens grundkaraktär är direkt, enkel med syra och frukt. Därför passar många champagnesorter bra med mat som har rena smaker och lite syra. Exempelvis en skaldjursrätt med en lite pressad citron.

Tastelineredaktionen träffade sommelier Thomas Holm som höll en provning med Collets brut, rosé, blanc de blancs och vintage 2002. Vi fick lära oss mer om hur man bäst kan kombinera champagne med mat.

thomas holm, sommelier

Har du några säkra kort vad gäller att kombinera champagne och mat?

– Skagenröra eller en blinier med Kalix löjrom med ett glas traditionell champagne är alltid en säker start på en lyxig festmiddag. En champagne gjord på 100% chardonnay är en riktig hit tillsammans med sushi eller sashimi, säger Thomas. Roséchampagne passar jättebra till Tonfisk Niçoise eller en laxrätt. Roséchampagne kan också passa till en syrlig dessert som exempelvis en smulpaj med vinbär.

Finns det några rätter som är svåra att kombinera med champagne?

– Kötträtter saknar ofta den syra som behövs för en bra smakkombination. Möjligtvis kan du matcha kötträtter med en årgångschampagne med stor andel pinot noir. Ankrätter eller anklever kan fungera bra med en kraftigare smakrik champagne, säger Thomas. Ost är svårt att få ihop smakmässigt med champagne. Där fungerar ett vitt vin bättre, säger Thomas.

Och så har vi den romantiska klassikern jordgubbar med champagne. Är det egentligen en bra kombination?

– Det beror på! Om du serverar svenska jordgubbar som fått växa långsamt och mogna länge i solen, då är det en bra kombination eftersom de hunnit få en utvecklad stor smak. Om du försöker matcha importerade syrliga gubbar som kanske är vackra men inte smakar så mycket är det en mindre lyckad kombination.

Så sabrerar du champagne!

Annons