Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Amarone och vinerna från Valpolicella
amarone, Thomas Ilkjaer

Amarone och vinerna från Valpolicella

Publicerad den

Under de senaste femton åren har försäljningen av Amaronevin ökat med helt otroliga 4000%. Svenskarna älskar det kraftfulla vinet och det har fått en status som finvin även om det inte är helt enkelt att kombinera med mat. Vi som älskar Amaronevin ställer oss ofta frågan, vad passar att äta till detta kraftfulla vin? Thomas Ilkjær lär oss vilken mat som passar bäst till vinet - helst ska maten ha lite söta toner, precis som vinet! Servera en helstekt oxfilé med en lite söt potatispuré, undvik syra från tomater som inte alls går ihop med vinet. Här hittar du såklart även tips på recept till vin! Text: Mia Troberg

Annons

Thomas Ilkjær är dansk vinexpert med Italien som specialområde. Han har skrivit boken Amarone och vinerna från Valpolicella. I den här boken gör Thomas en djupdykning i Valpolicelladistriktet och berättar förutom om alla olika Amaronestilar även om syskonvinerna Valpolicella, Ripasso och Recioto della Valpolicella. – Det är inte alla som känner till att det finns en mängd olika typer av Amarone. Det finns en stor skillnad vad gäller stil och smak på Amaronevinerna, säger Thomas.

I boken får du lära känna de lokala druvsorterna, Amaronevinernas historia och unika tillverkningsmetod. De bästa och viktigaste producenterna avhandlas ingående i egna avsnitt och det finns information om ytterligare en lång rad vinhus – från de stora kooperativen till de små familjegårdarna. Boken innehåller även kartor, fakta och ordlistor som gör att den kan användas som en guide för den som är riktigt vinintresserad.

Vilken mat tycker du passar bäst till Amarone?

– Vinet är kraftigt och en aning sött, då skall maten också ha den karaktären. Smaken bör helst vara intensiv annars kör Amaronevinet över maten direkt, säger Thomas.

– Osso Buco lagad på rödvin, vilt med något sött tillbehör eller bräserade oxkinder är bra Amaronemat. Det är viktigt att försöka få in någon typ av sötma i maten. Det kan vara livsmedel som pumpa, kastanjer eller honung. För mycket syra är inte bra eftersom Amaronevinet inte har så mycket syra, därför går syrliga tomatbaserade rätter bort, säger Thomas.

– Det finns en del eleganta Amaroneviner som inte är så söta, där kan det fungera med vanlig mat utan sötma.

– Chili är också något som fungerar bra med Amarone, men inte asiatiska rätter som har andra ingredienser som krockar med vinet. Det jag tänker på är en chili con carne gjord på riktigt kött, inte färs, som fått koka länge, säger Thomas.

Kan du rekommendera några Amaroneviner för nybörjaren?

Du kan testa och jämföra de här tre vinerna, de är lite olika i smak och stil, säger Thomas

Domìni Veneti Amarone Classico ( 23050)

Pasqua Amarone della Valpolicella Classico (95028)

Tommasi Amarone della Valpolicella Classico (22350)

Vilka Amaroneviner kan du rekommendera för den som redan är frälst?

-Det finns många, men prova exempelvis Masi Amarone Valpolicella Classico Mazzono ( 99086). Den är stram, vinös, komplex och kan lagras. Ett annat förslag är Tenuta Sant´Antonio Amarone Campo dei Gigli ( 90371). Den är elegant, fruktig och lite sötare, säger Thomas.

Boken ges ut av LIND & CO och kan köpas på de flesta bokhandlarna på nätet.

Annons