Hem / Inspiration / Dryck / Starka drycker / Bästa dryckerna till kräftskivan – öl, vin och snaps
kräftskiva
Foto: Nurlan Emir

Bästa dryckerna till kräftskivan – öl, vin och snaps

Publicerad den

Augustis delikatess är nära! Snart är det äntligen dags att sörpla kräftor, allra godast om de är fiskade i närliggande vatten och kokta i riklig sälta med mängder av krondill. Mums! Goda viner funkar ju även här, framförallt om vi tar hänsyn till tillbehören som paj, röror, ost och chark. Men givetvis häller vi mer än gärna upp en välkyld, god öl i glaset när det vankas kräftskiva, likväl som snaps såklart.

Annons

Rosé

2018 Albia Rosé, Italien

2248, 109 kr, 750 ml, 12.5 %

Rosé kan vi inte vara utan i dessa tider, här bjuds härlig finess från Toscana som passar det mesta på kräftskivan, likväl som till minglet framåt natten. Karaktären är citrusbetonad där det bjuds smultron, skogshallon, lingon och mynta.

Vitt

2018 La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon, Frankrike

2882, 89 kr, 750 ml, 12 %

Fyndstämplad trotjänare från sydvästra Frankrike som utan tvekan lyckas charma år efter år, den lättsamma stilen släcker törsten och matchar kräftskivans innehåll alldeles ypperligt. Tydliga toner av lime, krusbär och nässlor blandas med grapefrukt och aromatiska toner.

La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon

Rött

2017 Masi Valpolicella Bonacosta, Italien

6998, 105 kr, 750 ml, 12 %

Klassisk druvblandning från Valpolicella blir till kryddigt och mjukt med lingonsyrliga toner. Körsbär och blå plommon kantas av röda äpplen och dragon, ett mjukt rödvin som bjuder in till smarriga ostar, pajer och charkuterier som hänger med på kräftskivan.

Öl

Stiegl Weisse, Österrike

89172, 23.50 kr, 500 ml, 5.1 %

Mums för veteöl på kräftkalas! Denna är ofiltrerad och fint gulorange i färgen med inbjudande citrusfruktiga toner, helheten är rund och smakrik med liten beska där aprikos, kryddor och brödighet dyker upp.

Melleruds Utmärkta Pilsner, Sverige

1253, 14.90 kr, 330 ml, 4.5 %

Lättgillad och god pilsner sitter som handen i handsken både med och utan mat. Brödiga toner samsas med gul frukt och lätt honungskänsla. Bra köp till kräftfestligheterna!

Melleruds Utmärkta Pilsner

Poppels Bryggeri American Pale Ale, Sverige

88460, 23.50 kr, 330 ml, 5.4 %

Riktigt god ale bryggd på Poppels bryggeri i Mölnlycke, Göteborg. Inbjudande med lätt blommig, rund, maltig doft möts upp av grapefrukt, sirapslimpa och gul frukt i markerad men balanserad beska. Toppen till de mer smakrika inslagen på festen.

Snaps

O.P. Anderson Aquavit, Sverige

42, 155 kr, 700 ml, 40 % Ett givet val till kräftorna, Sveriges äldsta akvavit tar plats på bordet med bravur, därtill kravmärkt gjord av ekologiska råvaror. Kryddad med fänkål, kummin och anis som efter 8 månader i ekfat blir till balanserad och stiltypisk snaps. Finns även att köpa i halvflaska för 144 kr.

OP Anderson Aquavit
Annons