Hem / Inspiration / Dryck / Cider / Drycker till julmaten
julbord

Drycker till julmaten

Publicerad den

Den svenska julmaten är tradition och präglas av syrat, rökt, kryddat och gravat, tillagningssätt som är knepiga att kombinera med dryck. Men vi har hittat spännande i glaset och något för alla, alternativ av vin, öl, sött och starkt. Dessutom alkoholfritt av äpple. Passa på att fira jul med gott bland både mat och dryck.

Annons

Öl

Hibernation Ale, USA
11332, 31.90 kr, 355 ml

Ale med attityd, denna amerikanska julöl bjuder på rikligt av allt. Mörk choklad, torkade fikon och russin blandas med ingefära, tydlig beska och aningen sötma som rundar av. Till skinka och småvarmt passar smakrik ale. Vår favorit!

Hibernation Ale

Must

2017 Äppelmust Ingrid Marie, Sverige
1863, 43 kr, 375 ml

Lyxig äppelmust för er som önskar alkoholfritt. Äpplen passar alldeles utmärkt till skinka och charkuterier. Den friska syran bidrar med spänst och inslag av kanel och kardemumma ger den rätta julkänslan.

2013 Äppelmust Ingrid Marie

Cider

Cidre Biologique Brut, Frankrike
1803, 49 kr, 750 ml

Vi gillar smaken av äpple till julmat. Torr cider från Normandie klarar det mesta på buffén, åtminstone bland det kallskurna. Modest sötma kantas av färska örter, nötter och mogna röda äpplen. Serveras väl kyld för bästa spänst!

Cidre Biologique Brut

Vin

Blandy’s Colheita Malmsey, Portugal
7833, 177 kr, 500 ml

Få drycker passar lika bra till julgotterna som söt madeira. Till choklad, nötter och knäck smakar det söta vinet alldeles förträffligt. Likaså till torkade frukter och marmelader. Inslag av fikon, kanel, apelsinskal och mörk choklad mynnar ut i kryddig eftersmak.

2017 Domäne Wachau Riesling Selection, Österrike
4318, 109 kr, 750 ml

Fynd som alltid presterar oavsett årgång. Friskt, druvtypiskt och med riklig fruktighet klarar detta rieslingvin både fisk och skaldjur bland julmaten. Inlagda päron, honungskaramell, citrus och tropisk frukt dominerar.

2013 Domäne Wachau Riesling Selection

2017 Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc, Frankrike
5798, 149 kr, 750 ml

Lyxigt vin som är något av ett universalalternativ till julbordet. Smakrikedomen klarar både fisk och kött och vinets friska syra livar upp bland allt det feta i maten. Gula äpplen, papaya, kryddighet och tydligt av rostade fat mynnar ut i smörig eftersmak. Säkert kort!

2013 Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc
Annons