ketoguidenFoto: Minh Tang
Artikel

Ketoguiden – ketogen kost med Martina

Martina Johanssons ”Ketoguiden” (Tukan Förlag) är en kokbok för dig som är nyfiken på ketogen kost. Martina går i sin bok igenom all bakgrundsfakta, och förklarar på ett pedagogiskt sätt vad ketos innebär. Du får även tillgång till färdiga menyer och enkla upplägg för en vardag i ketos! Vi intervjuade Martina för att lära oss mer om ketogen kost.

ketoguiden bokomslag

Ketos kallas tillståndet där kroppen inte drivs på socker, och målet är enligt Martina att återgå till vår ursprunliga föda. Kött, fisk, ägg, fågel och ovanjordgrönsaker är fokus i keogen kost. Målet med att uppnå ketos är att kroppen ska förbränna fett och inte huvudsakligen kolhydrater.

Här delar Martina med sig av fakta och tre recept ur hennes bok ”Ketoguiden” (Tukan Förlag)

Tre snabba med Martina!

1. Vad innebär ketos?

Ketos innebär att kroppen drivs på fett istället för kolhydrater. Man behöver alltså inte fylla på med kolhydrater, inte ens inför träning för kroppen har bytt energikälla helt och hållet. Det blir mer och mer populärt i träningskretsar för att vi har så mycket mer fett på kroppen än vad vi har glykogen inlagrat.

2. Hur börjar jag, vad måste uteslutas ur min kost direkt?

För att äta ketogent behöver du ta bort alla kolhydrater. Först och främst alla sötsaker, även sockerfritt godis. Alla kakor, bullar. Alla drycker utom vatten, all pasta, ris och potatis. Kvar blir kött, fisk, ägg och gröna bladgrönsaker och massor av naturliga fetter som smör, ghee, kokosolja, olivolja och så vidare. Människans naturliga, artegna föda.

3. Jag vill gå ner i vikt men inget händer, vad gör jag för fel?

Om du vill gå ned i vikt men har misslyckats tidigare, kan en ketogen diet vara värd att prova. Genom att ta bort alla kolhydrater får du ner ditt blodsocker och insulin så att kroppen kan komma åt fettet i fettcellerna och förbränna det. När du äter kolhydrater och insulinet höjs förblir fettcellerna låsta och i inlagrings läge, det undviker du helt i ketos. Då kan du förbränna ditt kroppsfett dygnet runt, utan att du behöver konditionsträna eller förbränna något genom träning.

Recept