Hem / Recept / Tarte Tatin – fransk äppelkaka

Tarte Tatin – fransk äppelkaka

Betyg: 3.92 av 5
207 röster
45 min
Medel
Recept av Joanne Harris
Från Kokbok

Serveras bäst varm men inte alltför het, så att smakerna verkligen får chansen att utveckla sig. Använd en riktigt god äppelsort som Cox Orange. Recept från "Det franska köket"; Prisma bokförlag.

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

6 port

degen

 • 2.5 dl
  mjöl, plus extra till pudring
 • 100 g
  smör
 • 2 msk
  råsocker
 • 2 st
  äggula(or)

Fyllning

 • 1.25 dl
  råsocker
 • 40 g
  smör
 • 5 st
  äpplen, skalade, urkärnade och skurna i 4 klyftor

Gör så här

 1. 1. Till degen smular du med fingertopparna ihop mjöl och smör tills de liknar brödsmulor. Blanda i sockret. Tillsätt äggulor och hacka med en trubbig kniv tills det bildas en degboll.
 2. 2. Stjälp upp degbollen på en mjölad arbetsyta, strö lite mjöl på händerna och knåda degen mjuk. Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylen i 30 minuter.
 3. 3. Ställ en ugnstålig stekpanna med 20-25 cm i diameter på medelvärme och smält smör och socker tills det liknar sirap. Sätt ugnen på 200 grader.
 4. 4. Lägg äppelklyftorna i pannan och stek dem i 15 minuter: det ger äpplena en gyllene färg och sockret karamelliseras.
 5. Fortsättning efter annonsen
 6. 5. Kavla ut degen på en lätt mjölad yta så att den blir lite större än stekpannan. Lyft pannan från värmen och lägg snabbt degen över äpplena och stoppa in degen runt kanterna. Ställ pannan i ugnen och grädda den i 20 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda ytterligare 20 minuter.
 7. 6. Tag ut kakan ur ugnen och lossa med en kniv runt kanten på tarten. Lägg ett stort ugnsfast uppläggningsfat upp och ner ovanpå stekpannan och vänd snabbt pannan och fatet så att tarten hamnar på fatet. Lyft bort stekpannan så att de guldbruna äpplena och den sirapsaktiga såsen blir synliga.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 3.92 av 5 (207 röster)

Frågor, tips och kommentarer

Fler recept med

Fler recept inom