Hem / Recept / QUICHE LORRAINE

QUICHE LORRAINE

Betyg: 0 av 5
0 röster
1 tim 30 min
Medel
Annons

En lika enkel som god ost- och skinkpaj

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

4 port

Fyllning

 • 150 g
  rökt skinka
 • 3 dl
  Emmentalerost, riven
 • 4 st
  ägg
 • 3 dl
  grädde
 • 1 krm
  salt
 • 1/2 krm
  vitpeppar

Pajdegen

 • 125 g
  smör
 • 2.5 dl
  vetemjöl
 • 1.5 msk
  vatten, kallt
Annons

Gör så här

 1. 1. PAJDEGEN Skär kylskåpskallt smör i små bitar. Lägg vetemjölet i en skål och tillsätt smöret.Finfördela matfettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna, till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop en deg.
 2. 2. Slutarbeta degen genom att ta en klick i taget. Lägg en degbit på bakbordet. Pressa ut den i ett drag med insidan av handen. Samla ihop degen med en degskrapa och lägg åt sidan, fortsätt med resten av degen.
 3. 3. Platta till degen och låt den vila övertäckt i kylen ca 1 timme. Det är viktigt att pajdegen får vila kallt. Degen blir då lättarbetad och krymper mindre vid gräddningen. (Degen kan också blandas i en matberedare. Tänk bara på att det går mycket snabbt, så låt inte matberedaren gå för länge).
 4. Fortsättning efter annonsen
 5. 4. Sätt ugnen på 225°C.
 6. 5. Tryck ut degen i en osmord pajform, ca 26 cm i diameter. Nagga botten så blir den inte blåsig och bubblig under gräddningen.
 7. 6. Degen kan också kavlas ut. Platta då ut degen till en tjock rundel på mjölat bakbord. Lägg sedan kaveln strax hitom mitten från dig själv sett. Ta ett kraftigt kaveltag från dig ut mot kanten.
 8. 7. Vrid degen ett kvarts varv och gör likadant igen. Fortsätt att vrida degen ett kvarts varv i taget och kavla tills du har en rundel som är ca 3 mm tjock.
 9. 8. Rulla upp degen på mjölad kavel och rulla ut den över formen. Degen bör vara 5 cm större i omkrets än formen, så att den täcker dess kanter.
 10. 9. Tryck till degen så att den ligger slät i formen. Dra med en kniv över pajformens kant så blir det en jämn kant. Dra inte i onödan i degen, då krymper den ihop under gräddningen. Ansa till kanterna och nagga botten med en gaffel så den inte blir blåsig och bubblig under gräddningen.
 11. 10. Klä pajdegskanten med remsor av dubbelvikt aluminiumfolie, så glider inte kanterna ner under gräddningen.
 12. 11. Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 12 minuter.
 13. 12. FYLLNING Tärna skinkan i ½ cm stora tärningar. Fördela skinka och ost i pajskalet.
 14. Fortsättning efter annonsen
 15. 13. Vispa ihop ägg, grädde och kryddor lätt. Häll smeten över skinkan och osten. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
 16. 14. Servera med en god krispig sallad.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 0 av 5 (0 röster)

Frågor, tips och kommentarer