Hem / Recept / Marshmallow

Marshmallow

Betyg: 3.6 av 5
25 röster
45 min
Medel
Annons

Marshmallows är nog det godis som industrin misshandlar allra mest med konstgjorda aromer och annat »simsalabim«. Samtidigt är det ett riktigt enkelt godis att göra själv.

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

 • 25 g
  gelatinblad
 • 450 g
  vatten, kallt, (4–5 dl)
 • 370 g
  bär, passerade, t.ex. hallon, svarta vinbär eller jordgubbar
 • 375 g
  strösocker
 • 40 g
  florsocker
 • 40 g
  potatismjöl, eller majsmjöl
Annons

Gör så här

 1. 1. Lägg gelatinbladen i vattnet och låt dem dra i några minuter. Gelatin görs av ben och oavsett om du vill det eller inte så finns det alltid en liten bismak kvar. Jag brukar låta bladen dra i två omgångar och kramar ur dem och byter vatten emellan. På så sätt blir jag i alla fall av med det mesta av gelatinsmaken.
 2. 2. Blanda fruktpurén och strösockret i en kastrull och koka upp till 102° samtidigt som du rör om kontinuerligt. Bär och frukter innehåller olika mängder vatten, men genom att koka upp dem till just 102° kommer du att få en perfekt konsistens, oavsett vilken vattenmängd de innehåller. Det är en fantastiskt bra teknik och den magiska temperaturen kommer att rädda dig från en för lös eller för gummiaktig marshmallow.
 3. 3. När temperaturen är 102° stänger du av spisen och rör ner de urkramade gelatinbladen. Häll över allt i en stor bunke eller i en köksassistent utrustad med visp och vispa tills smeten är ljummen och volymen den dubbla.
 4. 4. Klä en form, cirka 30 × 20 centimeter, med plastfolie och häll i smeten. Plasta även ovanpå så att det blir direktkontakt med smeten. Låt marshmallowsmeten vila i rumstemperatur tills den har satt sig, det tar någon timme.
 5. Fortsättning efter annonsen
 6. 5. Skär upp din marshmallow i små kuber eller avlånga bitar. Hur den ser ut spelar egentligen ingen roll, det enda kravet är att den smälter i munnen och att den går att grilla över öppen eld.
 7. 6. Sikta florsocker och majs- eller potatismjöl över en tallrik och rulla marshmallowbitarna i blandningen. Förvara i rumstemperatur i en burk med tättslutande lock. Godiset håller i 1–2 veckor.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 3.6 av 5 (25 röster)

Frågor, tips och kommentarer

Fler recept inom