Hem / Recept / Lussebullar, saffranskatter – grunddeg

Lussebullar, saffranskatter – grunddeg

Betyg: 3.8 av 5
50 röster
2 tim 30 min
Medel
Annons

Julrecept till advent, lucia eller jul! Det går att använda kall degvätska, men då får du räkna med lite längre jäsningstid första omgången – upp till dubbelt så lång tid. Om du vill ha ca en timmes jäsningstid kan du värma upp mjölken och grädden i en kastrull, 25-30 grader räcker!

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

 • 2 g
  saffran
 • 4 dl
  mjölk, 3%
 • 1 dl
  vispgrädde
 • 250 g
  kesella, 10 %
 • 50 g
  jäst
 • 1/2 tsk
  salt
 • 2 dl
  strösocker
 • 100 g
  smör, rumstempererat
 • 16 dl
  vetemjöl, (special) inte allt på en gång
Annons

Gör så här

 1. 1. Mortla saffranet tillsammans med någon nypa socker, så att pistillerna finfördelas. Väljer du att värma på degvätskan kan du tillsätta saffranet i kastrullen och värma på det tillsammans med mjölk och grädde.
 2. 2. Häll ner mjölk, grädde och saffran i en degblandare. Smula ner jästen och rör runt tills jästen lösts upp och rör sedan ut kesella i bunken. Tillsätt salt, strösocker och smör i kuber.
 3. 3. Börja hälla i mjöl medan maskinen är igång. Tänk på att bara tillsätta lite i taget och se hur degen utvecklas. Det kan hända att just din deg behöver flera deciliter mindre mjöl än vad som står angivet. Varje deg är unik! Låt degen hellre vara lite kladdig än fast och torr.
 4. Fortsättning efter annonsen
 5. 4. Bearbeta degen på låg hastighet i 15 minuter. Den långa bearbetningen kommer stabilisera degen och göra den mindre kladdig. Friktionen i maskinen gör att temperaturen kommer att höjas ytterligare.
 6. 5. När degen bearbetats strör du lite mjöl över degen och lägger en handduk över bunken, eller spänner över plastfolie. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka en timme.
 7. 6. Sätt ugnen på 225 grader (200 grader med varmluft). Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Degen behöver inte knådas, bara arbetas ihop så att du kan dela den i tre bitar. Lägg två delar under en duk och börja med den tredje.
 8. 7. Smörj en bakplåt, eller lägg på bakplåtspapper. Dela varje tredjedel i tolv mindre bitar, och rulla bitarna till korvar som du sedan formar till lussekatter och placerar på plåten med gott om utrymme för jäsning.
 9. Fortsättning efter annonsen
 10. 8. Lägg en kökshandduk över lussekatterna medan du bakar ut de andra delarna och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 45 minuter.
 11. 9. Tryck ner russin i lussekatterna och pensla dem med ett uppvispat ägg. Grädda dem gyllene i mitten av ugnen, 10-12 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 3.8 av 5 (50 röster)

Frågor, tips och kommentarer

Fler recept med

Fler recept inom