Hem / Recept / Kardemummabrûlée

Kardemummabrûlée

Betyg: 0 av 5
0 röster
1 tim
Medel
Annons

Här har en klassisk crème brûlée fått smakförstärkning av min favorit kardemumma. Till serverar jag små ljuvliga pistagemaränger - försvinnande goda! Den här efterrätten är lätt att göra, och du kan ha den klar i förväg för att bara bränna på sockret precis innan servering. Receptet på pistagemarängerna publiceras i eget inlägg.

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

6 port
 • 4 st
  äggula(or)
 • 5 dl
  grädde
 • 3 msk
  kardemummakapslar, el. några msk kardemummakärnor som du krossar grovt
 • 1/2 st
  vaniljstång
 • 3 msk
  strösocker, gärna råsocker
 • strösocker, på toppen och bränna av precis innan servering
Annons

Gör så här

 1. 1. Sätt ugnen på 150 grader. Vispa upp äggulorna med sockret i en bunke. Värm under tiden upp grädden i en kastrull tillsammans med den uppskurna vaniljstången och de hela kardemummakapslarna.
 2. 2. När grädden är het men inte ännu har börjat koka häller du den över äggvispet och vispar bara hastigt ihop det.
 3. 3. Sila av de hela kardemummakapslarna och den uppskurna vaniljstången.
 4. Fortsättning efter annonsen
 5. 4. Fördela gräddblandningen i kokotter och ställ dem i en ugnsplåt med höga kanter eller en stor ugnsfast form som du fyllt med kokande vatten. Jag brukar ställa i kokotterna först och sedan fylla upp runt om med hett vatten.
 6. 5. Ställ i ugnen som du värmt till 150 grader. Lägg in ett bakplåtspapper om du märker att de börjar ta för mycket färg.
 7. 6. Låt formarna stelna i ugnen i vattenbadet – det tar ca 30 minuter. Kolla med en sticka så de stelnat.
 8. 7. Lyft ur ugnsformarna ur vattenbadet och ställ att svalna. Jag ställer dem gärna på en bricka, utomhus om jag kan och det är svalt ute, annars först i rumstemperatur och därefter i kylen med plastfolie över.
 9. 8. Så här långt kan du förbereda formarna någon eller några dagar i förväg, och baka pistagemarängerna och ha dem förvarade i lufttäta burkar.
 10. Fortsättning efter annonsen
 11. 9. När det är dags att servera tar du fram de små bruléeformarna och socker. Häll ca 2 tsk socker över varje i ett jämnt lager.
 12. 10. Ta fram brännare och bränn av dem så att sockret smälter och blir brunt och knäckigt men inte svart och bränt. Servera direkt tillsammans med pistagemarängerna.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 0 av 5 (0 röster)

Frågor, tips och kommentarer