Hem / Inspiration / Högtider / Jul / Så griljerar du julskinkan
julskinka
Foto: Sanna Livijn Wexell

Så griljerar du julskinkan

Publicerad den

Att griljera julskinka är busenkelt, och oavsett om du bara vill få till en snygg griljering eller vill laga julskinkan från grunden, så har vi de smartaste tipsen. Här visar vi steg för steg hur du griljerar en kokt skinka.

Annons

Färdigkokt skinka: 

Idag finns det flera bra alternativ på färdigkokt skinka i butikerna. Den är behöver ingen förbehandling, utan är redo att griljeras direkt som den är. Ta hjälp av våra enkla tips, eller se fler köksknep nedan för dig som föredrar att även koka skinkan själv.

Så griljerar du skinkan:

julskinka

1. Sätt ugnen på 250 grader. Skär loss nätet och yttersta svålen på den tillagade skinkan. Lämna ca 0,5 cm av svålen på skinkan.

julskinka

2. Blanda 2 äggulor med 1 dl senap. Bred blandningen över skinkan.

julskinka

3. Pudra ströbröd över senapstäcket med en finmaskig sil.

julskinka

4. Ställ in skinkan i ugnen och grädda den gyllenbrun. Det tar ca 5-10 minuter.

julskinka

5. Låt skinkan svalna och skär upp den i tunna skivor.

Rimmad färsk skinka:

Förr var julskinkan ofta väldigt salt. Man var tvungen att vattna ur den innan användning. Den rimmade färska skinkan kräver oftast ingen urvattning. Det räcker med att spola av den något men kika gärna på informationen på paketet. Det finns två typer av tillagning om man inte vill köpa en färdigkokt sinka. Man kan koka den eller ugnsbaka. Båda alternativen, som du hittar här nedan, bygger på att du använder en färsk rimmad julskinka.

 

Koka julskinkan: 

Använd en stor och vid kastrull. Spola och torka av skinkan. Låt nätet sitta kvar och täck skinkan med vatten. Krydda med 2-3 lagerblad och ca 8 kryddpepparkorn. Sätt in en termometer i mitten av skinkan. Låt skinkan småputtra(sjuda) sakta. Temperaturen ska ligga på ca 72-75 grader när den är klar. Det tar ca en timme per kilo. Spara skinkspadet till dopp i grytan. Tänk på att skinkan eftersteker och kan gå upp någon grad vid griljering.

 

Ugnsbaka julskinkan:

Sätt ugnen på ca 125 grader. Spola och torka av skinkan. Låt nätet sitta kvar. Lägg skinkan med svålen uppåt på ett galler. Placera gallret på en djup plåt som är täckt med aluminiumfolie. Stick in en termometer i mitten av skinkan och ugnsbaka till innertemperaturen är ca 72- 75 grader. Det tar ca 1,5 tim per kilo. Spara skinkspadet till dopp i grytan. Tänk på att skinkan eftersteker och kan gå upp någon grad vid griljering.

Annons