Hem / Recept / Helgrillad lammbog

Helgrillad lammbog

Betyg: 3.61 av 5
28 röster
4 tim
Medel
Recept av Jonas Borssén
Från Kokbok
Annons

Bogen är en av de smakrikaste detaljerna på lammet. Använd klotgrill eller smoker och briketter eller ved, alternativt gasolgrill.

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

6 port
 • 2 kg
  lammbog, urbenad, hel och med läggben
 • 5 st
  vitlöksklyfta(or)
 • 2 dl
  grönmynta, repad
 • 2 dl
  persilja, repad
 • 1/2 dl
  olivolja
 • salt
 • svartpeppar, nymald

Redskap

 • bindgarn, till uppbindning
 • ugnsfolie
Annons

Gör så här

 1. 1. Recept ur ”Grilla som proffsen”. Foto: Björn Lindberg
 2. 2. Börja med att skära loss bogbladsbenet. Följ hela tiden benets form med kniven.
 3. 3. Putsa sedan bort synligt fett runt om bogen. Skär med kniven utmed övre läggbenet ända ner till leden. Bryt eller skär loss det övre läggbenet.
 4. Fortsättning efter annonsen
 5. 4. Krydda lammbogen ut- och invändigt med salt och svartpeppar. Mixa vitlök, mynta och persilja med olja till en slät puré. Smeta ut purén på köttsidan.
 6. 5. Bind ihop bogen. Börja med den tjockare bogbiten och rulla ihop så runt som möjligt. Slå snöret runt ena handen och gör en ögla. Trä öglan runt köttet och dra åt.
 7. 6. Upprepa utmed hela bogen och avsluta med att knyta ihop ändarna. Bogen kan alternativt bindas med flera korta snören som knyts ihop var för sig.
 8. 7. Låt briketter brinna ner till en askgrå glödbädd. Stäng locket och låt spjällen vara öppna i botten och på locket.
 9. 8. Stäm av värmen, cirka 160 grader är bra starttemperatur, strålningsvärmen ska vara medelstark till svag. Fördela de glödande briketterna i två högar och i varsin del av grillen.
 10. 9. Placera lammbogen mellan glödbäddarna så att den tillagas med indirekt glödvärme under stängt lock. Tillaga köttet i cirka 130 grader minst 3 timmar. Tillsätt mer glödande briketter var 45:e minut så att glöden hålls stabil.
 11. Fortsättning efter annonsen
 12. 10. Efter 3 timmar slås hela bogen in i kraftig aluminiumfolie så att den blir ett lufttätt paket. Fortsätt att grilla bogen med indirekt glödvärme och under lock 45 minuter eller tills bogen känns mjuk vid beröring.
 13. 11. Servering: Skiva upp lammbogen i fina skivor.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 3.61 av 5 (28 röster)

Frågor, tips och kommentarer

Fler recept med

Fler recept inom