Hem / Recept / Hel kyckling

Hel kyckling

Betyg: 2.29 av 5
7 röster
2 tim
Medel
Annons

Att först koka och sedan grilla är ett sätt att tillaga kött och fågel så att det blir både genomstekt och vackert. Tack vare ångan behåller kycklingen sin saftighet. En snygg glansig grillyta får du genom att pensla med rosmarin, apelsin och honung. Prova kalkon. Med samma teknik kan du även lyckas fint med en hel kalkon, men det tar förstås lite längre tid. Använd termometern. Revbensspjäll och andra större köttbitar kan också tillagas på samma sätt. Grilla ute. Den som vill imponera vid utegrillen gör det första steget i ugnen och grillar sedan utomhus. Lika gott, om inte godare, och dessutom genomstekt. Snällare. Kycklingen är genomstekt och saftig när tillagningen i intervallångan är klar, så det går bra att hoppa över grillningen. Perfekt för kycklingkött till sallader, wraps eller baguetter.

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

4 port
 • 1 st
  Kyckling, ca 1 1/2 kg
 • 1 tsk
  salt
 • 2 krm
  peppar
 • rosmarinkvist(ar)

Glaze

 • 1 st
  apelsin(er), rivet skal och pressad saft av
 • 1 msk
  honung
 • 1 msk
  rosmarin, hackad
Annons

Gör så här

 1. 1. Salta och peppra kycklingen och lägg den i en ugnsform.
 2. 2. Lägg kvistar av rosmarin i kycklingen. Fäst eventuellt ihop vid låren med tandpetare.
 3. 3. Tillaga i intervallånga 180˚ och beräkna 1–1 ¼ timme från det att ugnen är varm. Alternativt använder du termometern inställd på 75º. Var i så fall noga med att sätta den i bröstfiléns tjockaste del.
 4. 4. Blanda samman apelsinskal och saft med honung och rosmarin.
 5. Fortsättning efter annonsen
 6. 5. Ta ut kycklingen ur ugnen, lägg över den på ett galler med en långpanna under och pensla med glacen (så långt hade vi kommit på bilden).
 7. 6. Grilla kycklingen i Husqvarnas ugn på maxgrill i ugnen 15–20 minuter tills den får fin färg runtom. Pensla gärna flera gånger under grillningen.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 2.29 av 5 (7 röster)

Frågor, tips och kommentarer

Fler recept med

Fler recept inom