Hem / Recept / American dream cake

American dream cake

Betyg: 3.56 av 5
43 röster
4 tim
Medel
Annons

Den här tårtan gjorde jag på mitt första paradbak i tältet och den gav mig min första stjärnbagartitel! Det är en mindre tårta, ca. 18 cm, men den går lika bra att göra i en större form. Tänk då på att det kanske inte går att få ut tre bottnar av den. Recept från “Från fika till fest", Bonnier Fakta

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

Mjuk tårtbotten - 12 bitar

 • 1.5 dl
  strösocker
 • 1.5 dl
  vetemjöl
 • 1 st
  citron(er)
 • 4 st
  ägg

Marängbotten och maränger

 • 3 st
  äggvita(or)
 • 1.5 dl
  strösocker

Mjölkchokladfluff

 • 2 dl
  vispgrädde
 • 200 g
  mjölkchoklad

Marängsmörkräm

 • 4 st
  äggvita(or)
 • 3 dl
  strösocker
 • 1 st
  citron(er), saften
 • 1 msk
  vaniljsocker
 • 1 nypa
  salt
 • 400 g
  osaltat smör, rumsvarmt

Vit chokladganache

 • 200 g
  vit choklad
 • 1 dl
  vispgrädde

Fyllning

 • 250 g
  färska jordgubbar
 • 250 g
  färska hallon
Annons

Gör så här

 1. 1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och mjöla en kakform med löstagbar kant (18 cm) och täck botten med bakplåtspapper.
 2. 2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Sikta ner vetemjölet lite i taget och vänd försiktigt in det i smeten. Tvätta citronen noga, riv skalet och vänd ner det i smeten.
 3. 3. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 15–20 minuter. Kontrollera att den är klar med en provsticka, den ska vara torr när du tar upp den. Låt botten svalna något och lossa den sedan från formen.
 4. Fortsättning efter annonsen
 5. 4. Ställ bottnen i frysen i cirka 30 minuter och skär den sedan i tre lika tjocka bottnar, cirka 1–1 1⁄2 cm.
 6. 5. Förbered marängerna och marängbottnarna medan tårtbotten gräddas. Vispa äggvitorna tillsammans med en tredjedel av sockret till ett fast, vitt skum.
 7. 6. Tillsätt resterande socker lite i taget och fortsätt vispa till en fast och glansig marängsmet. Du ska kunna vända på bunken utan att smeten rinner ut!
 8. 7. Rita två cirklar på baksidan av ett bakplåtspapper, cirka 16–17 cm i diameter, och lägg det på en plåt. Fäst papperet på plåten genom att ta lite maräng på varje hörns undersida.
 9. 8. Lägg marängsmeten i en spritspåse med stjärntyll och fyll cirklarna med marängsmet i ett cirka 1 cm högt, jämnt lager.
 10. 9. Spritsa ut små marängkyssar där det finns plats på bakplåtspapperet med resterande marängsmet.
 11. 10. Sänk ugnstemperaturen till 125 grader och grädda marängerna mitt i ugnen i 45–60 minuter. De ska släppa lite från bakplåtspapperet när du lyfter på dem med en gaffel.

Gör mjölkchokladfluffet:

 1. 11. Värm upp grädden till precis under kokpunkten, den får inte koka!
 2. 12. Hacka chokladen och lägg i en bunke, häll över grädden och låt den stå i 5 minuter.
 3. 13. Mixa sedan till en slät smet och ställ in i kylen eller frysen för att svalna (den behöver inte stelna). Vispa upp den kalla smeten till ett fluff med elvisp. Det är viktigt att inte vispa för hårt, då är det lätt att fluffet skär sig!

Gör marängsmörkrämen:

 1. 14. Blanda alla ingredienser utom smöret i en rostfri bunke. Ställ bunken över vattenbad och värm upp marängen till 65 grader, rör runt emellanåt.
 2. 15. Ta av från värmen när marängen nått rätt temperatur och vispa i hushållsassistent eller med elvisp tills marängen svalnat till rumstemperatur och blivit styv och glansig.
 3. 16. Sänk hastigheten och vispa ner det rumsvarma smöret en matsked i taget. Fortsätt att vispa på låg hastighet till en jämn marängsmörkräm. Ju längre du vispar desto vitare blir smörkrämen! Skulle marängsmörkrämen skära sig kan man värma upp en del av den i mikro och hälla i den varma delen under vispning. Låt marängsmörkrämen stå i rumstemperatur tills den ska användas.

Gör chokladganachen:

 1. 17. Finhacka chokladen och lägg i en bunke. Värm upp grädden tills du ser första bubblan och häll den över chokladen. Låt stå i någon minut och rör sedan tills det blir en slät smet, mixa om det behövs. Låt stå i rumstemperatur tills det är dags att hälla den på tårtan.
 2. 18. Skiva jordgubbarna i tunna skivor och dela hallonen på mitten.

Montering:

 1. 19. Använd dig gärna av en snurrbricka som du ställer tårtan på, då blir det mycket lättare att spackla och göra den jämn.
 2. 20. Bred lite marängsmörkräm på tårtfatet/ underlägget och lägg på en mjuk botten. Spritsa en cirka 1 cm hög tunn kant med marängsmörkräm ytterst på bottnen, för att undvika att mjölkchokladfluffen rinner ut. Fyll med mjölkchokladfluff.
 3. 21. Lägg försiktigt på en marängbotten med undersidan uppåt. Spackla marängsmörkräm runt tårtan med hjälp av en spatel och ställ in i kylen i en kvart så den hinner stelna något.
 4. 22. Spritsa en ring marängsmörkräm runt nästa botten och fyll med färska hallon och jordgubbar innanför barriären. Spritsa ut lite marängsmörkräm över bären och lägg på nästa mjuka botten, på så sätt fastnar den lättare.
 5. 23. Spritsa återigen en kant med marängsmörkräm runt bottnen och fyll med chokladfluff innanför.
 6. 24. Lägg på nästa marängbotten och spackla marängsmörkräm runt tårtan och låt stå i kylskåpet i 15 minuter.
 7. 25. Spritsa en ring marängsmörkräm runt kanten på marängbottnen och lägg på ännu ett lager bär och avsluta med att spritsa lite marängsmörkräm över dem.
 8. 26. Lägg på den sista mjuka bottnen och spackla ett jämnt lager marängsmörkräm ovanpå och runtom hela tårtan. Kanterna på bottnarna får gärna synas! Ställ in tårtan i kylskåpet igen och låt den vila medan du färgar den återstående maräng smörkrämen.
 9. 27. Fördela lika stor mängd smörkräm i tre skålar. Färga en del rosa, en aprikos och låt en vara vit. Använd en liten slickepott och lägg ett lager rosa marängsmörkräm runtom nedre delen på tårtan.
 10. 28. Lägg på aprikosfärgad marängsmörkräm lite högre upp, det behöver inte vara jämnt. Lägg på vit marängsmörkräm på resten av tårtan. Dra en spatel eller spackelspade runtom tårtan samtidigt som du snurrar brickan.
 11. Fortsättning efter annonsen
 12. 29. Skrapa av överbliven marängsmörkräm för att få resultatet jämnare. Fyll eventuellt i med mer färg om för mycket åkte bort vid spacklingen. Klicka ut lite färgad marängsmörkräm på toppen och skrapa tills det blir slätt.
 13. 30. Använd en sked för att hälla på vit chokladganache på tårtan på tre ställen, den ska rinna ner över kanterna. Täck sedan ovansidan med bär, maränger och spritsa marängsmörkräm med valfri tyll. Bara fantasin sätter gränserna!

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 3.56 av 5 (43 röster)

Frågor, tips och kommentarer

Fler recept inom