Hem / Inspiration / Världens mat / Europa / Turkiet / Njut av Turkiets smaker

Njut av Turkiets smaker

Publicerad den

Tycker du om mat? Medelhavet då, turkost och friskt? Svarar du ja på dessa frågor är du inte långt från att älska Turkiet.

Annons

Har du ännu inte provat börek – läckra små fetaostcigarrer, eller njutit en kopp starkt sött turkiskt kaffe, eller för den delen avrundat en härlig mezemiddag med en riktigt söt, rosenvatten- och pistagenötsdoftande baklava har vi bara en uppmaning – laga våra recept. Eller ta en charterresa dit och njut av både maten och havet!

Kebab

Matkulturerna runt medelhavet erbjuder samtliga något att förälska sig i. Turkiet är inget undantag. Tvärt om är landet ett av de bästa i både Europa och Asien på att duka fram läckerheter med förföriska kvaliteter. Landet breder ut sig på båda sidor om Bosporen – gränsen mellan Europa och Asien. Trots att över nittio procent av landmassan ligger i Asien så har man lika stor plats i hjärtat för det europeiska köket.

Landets storstad, Istanbul ligger i huvudsak på den Europeiska sidan av sundet. Det här är dynamiskt gränsland där kulturer inte bara möts utan snarare tycks förstärkas.

 

De mysiga barerna i Turkiet har bra snurr på kebaben. Uttrycket ett hål i väggen blir inte mycket tydligare än så här.

Turkiet

Många turkiska turistorter längs kusten ligger vid egeiska havet, ett grillspetskast från stora grekiska semesterparadis som Rodhos, Kos och Samos. Det märks. Några århundraden av Ottomansk prakt och orientaliska influenser har inte utplånat det grekiska arvet – snarare kryddat upp detsamma.

På en traditionell ”anatolisk” meny finner man därför det bästa från hela östra Medelhavet. Mosaka, fårost, tzatziki och kalamares i sällskap av hommus, grillade lammspett (sis kebap), doner kebap, köfte och börek. Så föreställ dig ett djupt turkost hav, en charmig livfull gränd eller en djup grön dal i kombination med välkända medelhavssmaker – alltid gjord av solmogna råvaror, alltid prisvärd och alltid serverat mellan dig och en imponerande utsikt. Vi har bilderna som hjälper dig med dagdrömmandet – och recepten.

Några klassiker:

Kebab

Eller Doner Kebap. Det här är inget nytt. Skivor av kött, varvade med kryddor på en långsamt roterande pinne framför en vertikal grill. Alla har vi sett ett kebabstånd. Men i hemlandet Turkiet ligger de så mycket tätare. Dessutom är denna turkiska snabbmat löjligt billig och så mycket godare än här hemma med stora pepparfrukter mellan köttlagren och en härlig yoghurtsås med vitlök och mynta.

Världens bästa snabbmat, helt enkelt. Att McDonalds över huvud taget har fått in en förvirrad fot i snabbmatens Turkiet är lite av ett mysterium. Men efter en titt på hamburgerkedjans meny klarnar det. Storsäljaren heter MacTürko menu – Döner kebap med en leksak och stor cola.

Kebab

Köfte

Köfte är samlingsnamnet på rätter innehållande lammfärsbiffar i en eller annan form. Köften får sitt namn beroende på vilka ingredienser som ingår, vilken form biffarna har eller vilken tillagningsmetod som används. Små knubbiga, ovala köftes som vänds i ägg och steks har till exempel fått den ekivoka benämningen kvinnolår (kadin budu).

Lammfärsbiffar smakar underbart i all sin enkelhet. Lägg lammfärsbiffarna på grillen eller stek dem i olja på spisen. Tillbehören är viktiga så var noga med att servera goda oliver, ett gott bröd och kanske en tomatsås och syrlig yoghurt till.

Köfte

Börek

”Cigarrer” av tunna lager av yulka (filodeg) fyllda med fetaost, örtkryddor, grönsaker eller kött. Traditionen lär ha sagt att ingen flicka bör gifta sig innan hon bemästrat de knapriga små rullarna. Det är nog ett klokt råd, man äter dem till frukost, lunch och middag.

Annons