Hem / Inspiration / Världens mat / Europa / Spanien / Blåst på fiestan?
saffranspaella

Blåst på fiestan?

Publicerad den

Var du tvungen att sätta i dig kokosmjölk, citrongräs och stark chili på utlandssemstern i år? När du hellre hade velat sitta med en cerveza och en skål vitlöksräkor på en uteservering någonstans i Spanien. Ingen panik – vi på Tasteline vet hur det känns att längta någon annanstans – häng med till Spanien.

Annons

”Var äter man godast spansk mat i Stockholm?” Den frågan ställde vi oss inför vår stora special om Spanien. Svaret var självklart – på spanska ambassaden förstås. Vi träffade kocken Pello Picabea som har bytt baskiska San Sebastian mot den lilla del av Spanien som finns på Djurgården i Stockholm. Pello är bara 25 år men har redan hunnit med att jobba sju år i Frankrike innan han kom till Sverige.

Till en början tyckte han att maten här uppe i norr var ganska svår att förstå sig på.

– Det konstigaste med maten i Sverige är att ni häller sås på köttet. Det tyckte jag var lite chockerande när jag kom hit, men det är riktigt gott när man har vant sig. Sedan älskar jag laxen.

Ute i Europa kan de inte laga lax, det är helt annorlunda här – helt fantastisk. Pello PicabeaMen lite saknar han nog sitt hemland och föräldrarnas delikatessbutik i San Sebastian, det hörs när han längtansfullt beskriver tapas-frosserierna i hemstaden.

– I Baskien äter vi otroligt mycket tapas. Först går man ut på barerna och äter sex-sju tapas och dricker vin eller öl. Sedan sätter man sig till bords och äter en middag med förrätt, fisk, kött och dessert.

Annons