Hem / Inspiration / Världens mat / Europa / Polen / Krakow – en kulinarisk resa
Polen, Krakow
Foto: Kerstin Eriksson

Krakow – en kulinarisk resa

Publicerad den

Följ med på en kort smakresa genom Polens pärla, Krakow! Krakow är ett utmärkt resemål för dig som vill resa iväg på en weekend, men det finns gott om upplevelser även för längre resor. Maten är underbart god, och atmosfären i staden är lugn och skön. Här tipsar vi om några av de restaurangerna och konditorierna som definitivt är värda att besöka. På de flesta restaurangerna finns gott om både vegetariska och veganska utbud. Vi besökte ett soligt Krakow under sommaren 2016, 1 svensk krona var just då värd 2,4 Złoty. Text & foto: Kerstin Eriksson, Tasteline

Annons

MAMA Resto Bar

Alldeles bredvid den lilla söndagsmarknaden mitt i Kazmierz, de judiska kvarteren, hittar du Mama, en avslappnad och modern restaurang. När du har fyndat färdigt bland alla marknadsstånd är detta en ypperlig plats att sätta sig och vila benen. Här hittar du ett lite mindre men fullt tillfredsställande utbud av klassiska polska soppor och fräscha sallader.

Mama, Polen, Krakow, restaurang

Personalen är välkomnande och hjälpsamma, och du får en fin utsikt över marknaden när de har sina fönster öppna. Här kostar en soppa 3,90 Złoty (9 kr) och en lunch närmare 13 Złoty (31 kr), kaffe ligger på cirka 3,90 Złoty och ett glas vin kostar runt 7 Złoty (17 kr).

Hitta hit!
Address; Rabina Beera Meiselsa 24
31-058 Kraków
Här hittar du restaurangens Facebooksida

Mama, Polen, Krakow, restaurang

Restauracja Jarema

Ovanför St Florian’s Gate hittar du Jarema, en restaurang med fokus på traditionella polska rätter. Jarema erbjuder fantastiskt välsmakande rätter, har trevlig personal och spelar ofta livemusik. Personalen är klädd i traditionell klädsel och restaurangen är utsmyckad med antika tavlor, handgjorda möbler och jakttroféer.

Jarema har flertalet gånger uppmärksammats i Michelin Guide, och det märks tydligt i matlagningen! Här kostar en varmrätt med till exempel vildsvinskött för 45 Złoty (108 kr), stekt vaktel med fikon 52 Złoty (125 kr) och vegetariska dumplings cirka 19 Złoty (46 kr). En flaska Rioja kostar här 99 Złoty (238 kr), och en flaska Kamptal 94 Złoty (226 kr).

Hitta hit!
Address; Matejko Sqr 5
31-157 Krakow
Här hittar du restaurangens hemsida

Krakowska Manufaktura Czekolady

På dessertfronten finns en del att önska. Krakows utbud av efterrätter är det inget fel på, men de lämnar ingen wow-känsla. Besök istället en av stadens många små chokladfabriker! Runt Stora torget (Rynek Glowny) som ligger mitt i Gamla stan, finns massvis med små butiker där chokladbakelser och praliner görs för hand. Krakowska Manufaktura Czekolady är kanske den mest omtalade, absolut värt ett besök – prova deras varma choklad!

Disk efter disk är fyllda med praliner och choklad i alla former, i vissa butiker har du även möjlighet att gå en rundtur bakom kulisserna. Passa på att provsmaka praliner som hemma i Sverige kostar närmare 12 kr, här kostar de inte mer än cirka 2,5 Złoty styck (6 kr)!

Hitta hit!
Address; Szewska 7
31-009 Kraków
Hemsida för chokladfabriken

Krakow, Polen, Choklad

Trattoria La Campana

Denna restaurang är verkligen värt ett besök, här sitter du ute i en vacker bakgård under trädkronorna som ger skön skugga under varma sommardagar. Restaurangen har tilldelats en plats i Michelin 2016, och ligger i Gamla stan. Försäkra dig om en plats på denna italienska restaurang och boka bord, det är ofta fullsatt. Priset för en varmrätt ligger runt 27 Złoty (65 kr), en öl kostar cirka 9 Złoty (22 kr) och ett glas vin cirka 25 Złoty (60 kr). Spelas livemusik på restaurangen så kostar det 10 Złoty extra (24 kr) per person.

På bilden till höger ser du en fräsch grönsallad med stekt ankbröst, färska fikon och balsamico. Självklart avnjöts rätten med ett glas polskt rosévin!

Hitta hit!
Address; Kanonicza 7
31-000 Kraków
Här hittar du restaurangens hemsida

Polen, Krakow, restaurang

Mlekowoz

Café med frukost större delen av dagen. Här beskrivs både barn, hundar och katter vara välkomna. Caféet har ett stort utbud av varma och kalla drycker, här serveras även alkoholhaltiga drycker. Tvärs över gatan ligger deras kök och pub. Mlekowoz hittar du mitt i de judiska kvarteren. Här får du en espresso för 6 Złoty (14 kr), en iste för 5 Złoty (12 kr) och en cocktail för runt 10 Złoty (24 kr).

Krakow, Polen, café

En riktigt mättande frukost med flera val av till exempel korvar, ostar och yoghurt serveras mellan 10 till 14,  och kostar 18 Złoty (43 kr). Här kan du njuta av en varm kopp kaffe, eller en kall öl, sittandes under trädkronor som svalkar skönt. Atmosfären i utedelen av caféet är avslappnad och inredningen har roliga detaljer med loppisfynd och stora växter.

Hitta hit!
Address; Rabina Bera Meiselsa 17
31-058 Kraków
Här hittar du caféets Facebooksida

Krakow, Polen, café
Annons