Hem / Inspiration / Övrigt / Svenskt Sigill – närmare mat

Svenskt Sigill – närmare mat

Publicerad den

Svenskt Sigill är ett kvalitetsmärke på svensk mat. Mat med Svenskt Sigill-märket kommer från svenska bönder och odlare som bryr sig extra om djur och miljö, och som ger dig högsta kvalitet.

Annons

Svenskt Sigill är idag Sveriges bredaste kvalitetsmärkning på mat och blommor. Svenskt från ax till limpa, alltid granskat av oberoende kontrollföretag. Över 4 500 bönder och odlare är grunden för att du kan hitta märket i din butik – på allt ifrån mjölk, bröd och ost till örtkryddor, kyckling, naturbeteskött och krukväxter. Och nya Svenskt Sigill-märkta varor tillkommer hela tiden.

Vi bryr oss och är övertygade om att du gör det också. Smaklig måltid!

Hela listan: Odlare och bönder som är märkta med Svenskt Sigill

Det här garanterar vi dig:

Svenska råvaror

Svenskt Sigill-märket garanterar att all mat kan spåras till de svenska gårdar där den har odlats eller djuren har fötts upp. Det svenska lantbruket och odlingarna bidrar samtidigt till våra öppna landskap. Korna betar ute på sommaren och djurens foder odlas till största delen på hemmaplan.

Friska djur

Djur som har en bra miljö och sköts med omsorg håller sig friska. Sverige har världens strängaste djurskyddslag, Svenskt Sigill ställer ännu tuffare krav. Vi tillåter inte rasen Belgisk Blå, alla grisar kan böka i halm, korna betar ute på sommaren och kycklingarna har gott om plats. Inga djur får heller antibiotika i förebyggande syfte.

Kortare transporter

Svenskt Sigill hittar du på mat som inte är åksjuk. Med det menar vi att maten är garanterat svensk och att transporterna därmed blir kortare. Runt hörnet istället för jorden runt.

Skyddat vatten

Vi har en mängd regler som är bra för miljön och skyddar vattnet. Exempelvis har Svenskt Sigill-gårdarna speciella skyddszoner mot vattendrag – det minskar läckage av gödsel och växtskyddsmedel. Vi förbjuder vissa preparat som annars är tillåtna i Sverige för att minimera risken att skadliga ämnen läcker till vattnet.

Inte GMO

Genetiskt förändrade grödor och djur (GMO) är inte tillåtna på gårdar som kontrolleras enligt Svenskt Sigills regler. Djuren får inte heller utfodras med genförändrat foder.

Alltid kontrollerat

Ett omfattande certifieringssystem är nålsögat för att få använda märket Svenskt Sigill. Gårdarna som odlar eller sköter om djur enligt Svenskt Sigills regler granskas alltid av oberoende kontrollföretag.

Läs mer om våra krav 

Annons