Hem / Inspiration / Övrigt / Jakten på de perfekta sötsakerna
sockerbiten, godis, sötsaker
Foto: Anna Winér

Jakten på de perfekta sötsakerna

Publicerad den

Han skriver att ”sockerberoende är det nya svarta”. Vi har träffat Andreas Engvall, mannen bakom bloggen “Sockerbiten”. Med över 700 recensioner av sötsaker från hela världen trotsar han hälsovågen. Intresset har eskalerat så pass att han skickat Cola över Atlanten för att kunna få tillbaka en ny sort att testa. Text och foto: Sofia Eriksson, Stefan Mantere & Anna Winér

Annons

Hur startade ditt intresse för socker?

Som tonåring åt jag inget godis alls då jag tyckte det var äckligt. Sen hittade jag en sajt för “fulcola” som listade olika varianter av billigare cola än klassiska Coca Cola. Intresset för socker började med läsk och när min fru blev gravid slutade vi tillsammans att dricka alkohol. Nu “poppar” vi upp en läsk till helgen istället för en öl. Efterhand gick det lite överstyr och jag började även intressera mig för glass och godis. Det var då jakten på de ultimata läsk- godis och glassorten startade.

 

Äter du mycket sötsaker själv utöver det du testar?

När jag ska äta för endast njutnings skull så vill jag bara äta sånt som jag verkligen vet är gott. Jag är därför mer kräsen kring vad jag stoppar i mig utöver testerna. Jag äter bara det som är gott, är det inte i min smak så ger jag bort det eller bjuder in vänner på till exempel glassbuffé.

 

Hur tänker du kring hälsokonsekvenserna av ditt sockerätande?

Jag tänker inte så mycket på konsekvenserna utan försöker precis som med allt annat hålla det måttligt. Sockret är min enda last och jag vet om att det inte är bra. Man vill ju inte få diabetes eller hål i tänderna men man ska njuta av livet också.

 

Hur kom det sig att du startade en blogg om sötsaker?

Det var lite för att gå emot hälsotrenden som bloggen uppkom i början. Jag tänkte att det var kul med någon som gjorde tvärtom och som tillsammans med humor kunde lätta upp hysterin om att socker är så farligt. I slutet av året startade jag även podcasten ”Gottepodden” tillsammans med en vän där vi snackar om snask. 

 

Hur du går tillväga när du provsmakar sötsakerna?

Det är som en slags trestegsraket. Bilderna tar jag under dagen då jag behöver dagsljus. Senare på kvällen, då barnen gått och lagt sig, så provsmakar jag samtidigt som jag skriver ner stödord i mobilen. Själva recensionen skriver jag oftast ihop dagen efter. En strategi jag utgår ifrån är att provsmaka endast en sak i taget så smakerna inte ska mixas. Vid provsmakning av läsk använder jag mig alltid utav ett speciellt glas för att frigöra smakerna som bäst.

 

Om du endast får välja en kategori för resten av livet; väljer du läsk, godis eller glass?

Då blir det läsk! Det har hänt att jag skickat läsk till USA för att få en annan sort tillbaka, som en typ av byteshandel för svåråtkomliga sorter. Favoriten är Jarritos Mexican Cola. Jag tycker den är perfekt avvägd i arom, sötma och lite kryddighet.

 

Vad vore drömmen att testa?

Det finns en läsk som jag suktar efter. Munk-kedjan Krispy Kreme har gått ihop med läskföretaget Cheerwine och gjort en körsbärsläsk med en smak av Donut.

 

Vilket blir ditt nästa test?

King Cake Soda, en läsk som inspirerats av en kaka från Louisiana.

Sockerbitens topplistor:

Läsk:

  1. Jarritos Mexican Cola
  2. Swamp Pop Filé Root Beer
  3. Hansen’s Cherry Vanilla Créme 
  4. Uludag Gazoz
  5. Dr Pepper Cherry

Bubblare: Hjortrongranat, R-Pep, Saranac Root Beer, Pepsi Vanilla Real Sugar

Godis:

  1. Reese´s Fast Break
  2. Boyer Butterscotch Smoothie Peanut Butter Cup
  3. Reese´s Peanut Butter Cup White
  4. Mars Mandel
  5. Boyer Mallo Cup

Bubblare: Marabou Påskägg, Fazerina

Läs bloggen och lyssna på podcasten:

Annons