Hem / Inspiration / Övrigt / Den bruna maten

Den bruna maten

Publicerad den

"Den bruna maten" är bloggen som drivs av tre orädda matlagningsamatörer som med hjälp av två lådor receptkort guidar dig genom svensk kokkonst under 70-talet - mat präglad av nyfikenhet, minst sagt udda smakkombinationer och färgen brunt. Tasteline har pratat matkulturens kanske brunaste årtionde med Familjen Bruun. Text: Linnea Swärd

Annons

Familjen Bruun består av “Herr Bruun” (Petter, journalist), “Fru Bruun” (Elin, vårdbiträde), “Farbror Bruun” (Jonas, studerande) och inte att förglömma fröknarna Bruun.

Besök Den bruna maten

Hur fick ni idén till det här projektet?

– Herr Bruun köpte Mästerkockens receptbox för 30 kronor i födelsedagspresent till Fru Bruun innan de gifte sig år 2005. Den användes väldigt sällan, men när farbror Bruun flyttade upp till Stockholm föddes idén till skriva om dessa recept i bloggform, som en kul grej.

– Under ungefär ett års tid har vi provat allt från Förklädd purjo till Senapspanerade grisaknorrar.

– Även om vi många gånger själva skrattat åt receptkorten trodde vi aldrig att vi skulle få läsare – det fanns inte i vår begreppsvärld att folk skulle vara så intresserade. Men retromat verkar vara på tapeten, och även om vi fokuserar på att laga de mest roliga och bisarra recepten vi kan hitta blir vi ibland överraskade. De mest osannolika matkombinationerna har ibland visat sig att funka ganska så bra..

Vem av brukar ge maten bäst betyg?

– Det beror alldeles på maträttens karaktär, men Herr Bruun är svag för aladåber, något vi andra har väldigt svårt för.

– Farbror och Fru Bruun gillar mer alldaglig svensk husmanskost, som man försökte sätta ”piff” med någon ovanlig krydda eller ingrediens på 70-talet. Vickning är en gammal klassiker vi åter försöker införliva – de rätterna brukar nästan alltid få högt betyg. Mums!

Den bruna maten

Baserat på receptkorten ni tagit er an, hur var synen på mat under 70-talet i Sverige?

– Något vi alla har slagits av är att det fanns en vilja till förnyelse, men att man förmodligen inte visste riktigt hur man skulle förnya. Man var enormt osäker på kryddning och hur man skulle föra in alla influenser som kom från resten av världen in i sitt kök. Men man ville experimentera och prova nya saker.

– I både Mästerkockens och Köksmästarens receptkortsamlingar finns mängder av recept med konserverad frukt i mat, och man man märker att det var väldigt trendigt med halvfabrikat. Kanske för att kvinnorna jobbade mer?

Beskriv 70-talsmaten med tre ord!

– Brun, blek och ”annorlunda”.

Värsta receptet ni testat?

Herr Bruun: Blomkål under färstäcke. Fru Bruun: Leverpanna. Farbror Bruun: Skinkägg i gelé. I samband med att bloggen fyllde ett år genomförde vi en omröstning bland våra läsare, där de fick välja ut de värsta recepten. Det blev en minst sagt ”annorlunda” trerättersmeny…

Bästa receptet ni testat?

Herr Bruun: Baconbröd. Fru Bruun: Allt-i-ett-rätt. Jonas: Kexkaka (Radiokaka). (Bilder tagna från Den bruna maten).

Annons