Hem / Inspiration / Kändiskockar / Sveriges Mästerkock 2016!
Sveriges mästerkock 2016

Sveriges Mästerkock 2016!

Publicerad den

Grattis Catarina König till titeln Sveriges mästerkock 2016! Vi har träffat Catarina som berättar om sin resa genom tävlingen och sina framtidsplaner. Text: Katerina Stoevska

Annons

 

Hur känns det att ha vunnit Sveriges Mästerkock?

Det är helt ofattbart, det är så stort. Det är ju ett program som många följer och tittar på. Hela Sverige, så det är helt fantastiskt.

Vad var det som avgjorde i finalen, tror du?

Jag tror att jag bjöd på någonting nytt i finalen och att jag vågade ta risker. Det var ju saker jag inte hade gjort innan och jag trodde verkligen inte att jag skulle vinna. Men sen, när de sa mitt namn så fick jag ingen luft. Jag fick kippa efter andan.

Vad händer nu när du är Sveriges Mästerkock?

Min högsta dröm har ju varit att få göra en kokbok. Och under tiden jag gjorde den förstod jag verkligen att det är något jag tycker är så himla kul. Så jag hoppas på fler kokböcker.

Vilken är nästa dröm att uppfylla?

Det känns som om jag precis har tagit steget in i matvärlden, så jag skulle vilja utforska och få mer kunskap. Vi är ju fortfarande amatörer. Jag är en nördig amatör men vill ut och lära mig mer.

 Vilka tankar hade du inför finalen?

Allt går ju så himla fort, så det är bara att bestämma sig. Vad ska jag göra nu? Och hur ska jag gå in i det här? Jag ser allt som bilder. Som när det stod hummer, då bara pang! Det där ska jag testa. Jag känner smakerna i munnen och kan se en tallrik framför mig, snyggt upplagd med den här orangeröda majonnäsen som man har kluttat på tallriken. Och som när jag skulle göra quernellerna tänkte jag att jag kan inte bara filea fisken och steka en fiskfilé. Det är för enkelt.

Varifrån kommer ditt intresse för mat?

Min mamma. Mamma har alltid stått i köket och det har varit viktigt i familjen med bra mat och alltid från grunden. Hon har alltid lagat bra husmanskost och jag har fått sitta med där på bänken och pilla i skålarna och testa själv. Mamma har alltid varit sån att – oavsett om vi bara äter köttbullar med mos – så piffar hon till det med en persiljekvist eller gör någon liten twist på det för att det ska se visuellt snyggt ut. Och jag tror att jag har tagit över den estetiska ådran.

Hur valde du tema till boken?

När jag tänker på min egna matlagning så tänker jag att den är lite festligare men ändå en vardagsmeny, så namnet var ganska lätt. Och jag tror att alla vill ha en fest varje dag.

Vad lagar du när du bara vill ha något snabbt men gott att äta?

När jag vill ha något riktigt snabbt så lagar jag min pasta arrabiata som finns med i boken. Den är supergod, mycket vitlök och chili så det är tryck i den. Och det tar bara tjugo minuter, sen har du en rätt som känns lite lyxig.

När dina barn får välja, vad står på middagsbordet då?

Då vill de ha mammas lasagne, men det får inte var några lökbitar i. Och kött gillar de.

Ditt bästa tips till andra matlagningsintresserade ute i landet?

Laborera i köket och testa nya saker. Gå ur den egna komfortzonen, där man bara kör sina vanliga rätter. Det var så jag gjorde med mina steamed buns – de ångade bröden – som jag fyllde med egna fyllningar. De hade jag sett på någon restaurang i Stockholm och tänkte att jag testar. Jag använde mig av halstrad tonfisk som fyllning och det var ju min auditionrätt. Och smaka av och smaka mycket, hela tiden. För varje liten sak man gör med kryddor och med salt så sker förändringar i maten. Jag säger så här, gå inte till punkt och pricka efter ett recept. Ta dem med en nypa salt men ha dem som en måttstock.

Du är otroligt modig när du lagar mat.

Jag tar alltid risker absolut, men jag tror att när man är bra på någonting så vågar man också riskera mer. Jag känner mig ganska trygg när jag lagar mat. Och sen är jag ju sån att när jag bestämmer mig för något, som när jag skulle öppna min butik – pang, pang, pang och så var det klart. Jag får en bild av vad jag ska göra och sen jobbar jag för att sätta ihop alla pusselbitar som krävs för att förverkliga den bilden.

Vad tar du med dig från den här otroliga erfarenheten?

Det är så mycket som händer under den här perioden, så många härliga människor. Vänner för livet som har varit med i programmet som brinner för samma sak som man själv gör. Man lär sig så otroligt mycket om sig själv. De vänder nästan ut och in på en i programmet så att man ska leverera som bäst. Jag har lärt mig så otroligt mycket och vill lära mig ännu mer.

Annons