Hem / Inspiration / I säsong / Sommar / En riktig hallonfest

En riktig hallonfest

Publicerad den

Världshistoriens kanske godaste kardemummabullar, fransk flärd med tarteletter och krämig halloncurd, och så en trögflytande sirap du blandar godaste drinkarna med - här är Linnea Swärds godaste recept med solmogna hallon! Recept och foto: Linnea Swärd

Annons

Äntligen är hallonsäsongen här! Hallon är en personlig favorit bland alla sommarbär. Användningsområdet är enormt stort eftersom hallonen har både en djup sötma och behaglig friskhet som ger dem stuns och karaktär.

Linnea Swärd

När hallonbuskarna hos mina föräldrar tyngs ner av söta bär står hela familjen – från 2 till 68 år – och betar som i trans. Själv har jag en liten, liten radhusträdgård, men överväger att offra en betydande del av gräsplätten till ett gäng skrymmande buskar. För är det något alla älskar så är det hallon.

Om jag lyckas undvara hallon blandar jag dem i svartvinbärssaftkoket (en fantastisk saftkombo, det behövs inte mycket hallon för att svartvinbärssaften ska bli betydligt mer intressant), kokar med blåbär till drottningsylt eller styckfryser på brickor innan jag samlar ihop dem i fryspåsar. På vintern äter jag nämligen frysta hallon som godis, eller skapar sommarkänslor med hallonsmoothies.

Frysta köpeshallon är också goda, men eftersom det föreligger risk för magsjuka om man äter dem direkt ur påsen bör de upphettas till 100 grader först. Smakmässigt är förstås vildhallon att föredra. De är mindre och mognar senare än de flesta trädgårdshallon, men har djup smak och är mycket sötare om växtplatsen är bra. Du hittar dem ofta på några år gamla hyggen! De här hallonrecepten är några av mina absoluta favoriter. Du kan självklart byta ut hallonen mot till exempel blåbär om du inte har turen att kunna plocka hallon. Lycka till med hallonbaket! /Linnea Swärd, matredaktör

Annons