Hem / Inspiration / Högtider / Nyår / Linneas enkla nyårsmeny
Foto: Stefan Mattsson

Linneas enkla nyårsmeny

Publicerad den

Hummer och oxfilé i all ära – men alla har inte lust att ruinera sig på en kväll, eller stå i köket och steka kött medan gästerna får njuta av festen. Här är en nyårsmeny som du enkelt förbereder tidigare på dagen, eller kvällen innan. På själva nyårsafton behöver du bara ägna 20 minuter åt maten! Text och recept: Linnea Swärd

Annons

Så här förbereder du menyn:

Förrätt:
Soppa på rostade körsbärstomater och vitlök

Förrätten är superbillig och riktigt god. Servera ett gott bröd till så känns det hela riktigt exklusivt. Soppan och fetaostcrèmen som ska klickas i vid servering gör du i förväg och ställer in i kylen. Vid servering värmer du bara upp soppan på spisen igen. Klart!

Varmrätt:
Marinerade lammspett i ugn

Potatisgratäng med färskost

Rödvinssås med chipotlepasta

Marinera köttbitarna till spetten enligt receptet och ställ in i kylen. 20 minuter innan varmrätten ska serveras monterar du alla spett och grillar dem enligt receptet. Spetten är genomstekta efter cirka 15 minuter. Ugnen ska förstås redan vara varm när du ställer in spetten.

Potatisgratängen gör du med fördel i förväg. I samma veva som du grillar spetten ställer du bara in potatisgratängen i ugnen, nedanför spetten. När spetten är klara är potatisgratängen uppvärmd igen.

Rödvinssåsen med chipotle vinner på att förberedas, då mognar smakerna. Vid servering, koka upp den i en kastrull igen.

Efterrätt:

Chokladfondant

Efterrätten är riktigt busenkel men en riktig vinnare! Häll i smeten i formarna och plasta in så kan de förvaras i kylen. Se bara till att ta bort plasten och ställa fram formarna i rumstemperatur en halvtimme innan du ställer in dem i ugnen, som självklart redan ska vara varm.

Annons