Hem / Inspiration / Hälsa / LCHF / LCHF – från nybörjare till veteran
Marie Eriksson

LCHF – från nybörjare till veteran

Publicerad den

LCHF, eller Low Carb High Fat handlar i grund och botten om att äta goda fetter, och en låg mängd kolhydrater. En del börjar med kosthållningen som en diet, och väljer att fortsätta med LCHF efter önskad viktnedgång som en livsstil tack vare de många hälsofördelarna. En hel del väljer att äta en mer liberal variant av LCHF, där även mjölkprodukter ingår. Vi har träffat en av våra medlemmar, Marié, som ätit LCHF-kost i närmare 10 år. Marié och hennes man, Lars, äter bägge två enligt LCHF - inte som en diet, utan istället för traditionell kost. Här berättar hon mer om sin kosthållning, och delar med sig av sina bästa LCHF recept! Text & foto: Kerstin Eriksson

Annons

LCHF står för Low Carb High Fat och innebär kort sagt att du äter en låg andel kolhydrater och istället fokuserar på en större andel goda fetter. Med goda fetter menas till exempel fisk- och skaldjur, oljor från oliver och avokado samt nötter. Kolhydraterna i kosten kommer istället för exempelvis från pasta och potatis från grönsaker och rotsaker.

Varför började du med LCHF?

Jag blev nyfiken då min man började äta LCHF och mådde bra av det. Han gick ner i vikt och fick en bättre allmän hälsa. Då han började så åt han relativt strikt LCHF och jag var väldigt emot kosthållningen eftersom jag inte visste så mycket om den, och som många andra var så att säga ”fettskrämd”. Ju bättre han mådde, desto mer nyfiken blev jag.

Äter du och din man strikt LCHF, eller har ni en mer liberal kosthållning?

Vi äter relativt strikt, men tidvis är min man lite mer liberal i kosten. Jag själv kan äta väldigt strikt, och försöker periodvis göra det eftersom min kropp mår bäst av det.

Vad tycker du är svårast med att följa LCHF som en livsstil?

Det svåraste är nog att en hel del andra personer jag stöter på blir upprörda över min kosthållning och har fördomar. De tror att jag endast dricker grädde till frukost och äter smör med sked i princip. Jag måste ofta förklara mig, trots att det inte är jag som för ämnet på tal.

Många som inte är insatta i ämnet tror att LCHF innebär total avsaknad av kolhydrater. Detta är såklart fel, det handlar bara om att kolhydraterna vi får i oss inte kommer från socker och stärkelserik mat.

Saknar du någonsin traditionell kost, eller delar av den?

I början saknade jag potatis, men i och med att jag har ätit enligt LCHF nu i närmare 10 år så saknar jag inget alls. Min man däremot saknar ibland min klassiska russinlimpa!

Hur hittade du information om matlagning och bakning anpassat för en som följer LCHF?

Internet och kokböcker! Det finns massor av inspirerande bloggar och kokböcker för den som följer LCHF. Annika Dahlqvist och Sten Sture Skaldeman inspirerade mig mycket, det gör de än idag!

Vad är lättast att börja med om man aldrig bakat LCHF?

Om jag går efter mina egna recept så måste jag säga mina ostbröd! Det är svårt att misslyckas med dom, och även en LCHF limpa jag bakar. Man blandar bara alla ingredienser och gräddar i olika format.

Vilket bröd bjuder du på, även till de som inte följer LCHF?

Samma! Mina ostbröd, limpa och ett nötbröd. Alla som har smakat dom älskar dom, oavsett val av kosthållning.

Funkar LCHF bröd att frysa, hur ska man annars förvara dem?

Limpan funkar utmärkt att frysa. Ostbröden har jag aldrig provat frysa, kanske dags för det!

Behövs några speciella tekniker för att baka med LCHF?

Det gäller att släppa på vissa vanor, och inte bli orolig om degar verkar lite kladdiga eller bröd inte reser sig. Man ska inte förvänta sig en klassisk bröddeg som man arbetar med händerna, de flesta LCHF bröddegar blir kladdiga och måste klickas ner i form eller på plåt. Utöver det så tycker jag inte att det skiljer sig speciellt.

Annons