Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Snabba rätter som boostar kropp och hjärna!

Snabba rätter som boostar kropp och hjärna!

Publicerad den

Vi har träffat Cecilia Linhart, som är coach och friskvårdspedagog, för att prata om hennas nya bok "Studentmat: Snabba rätter som boostar kropp & hjärna". Boken innehåller recept på lättlagade maträtter av råvaror som hjälper kroppen att bygga starkt immunförsvar samt en faktadel om IFD-mat. Den riktar sig till studenter men maten passar förstås alla som vill stärka sitt immunförsvar. Läs mer om IFD kost (inflammation free diet), längst ner i artikeln hittar du recept!

Annons

Vad fick dig att skriva den här boken?

Idén föddes när min son som just flyttat till Uppsala för att studera frågade mig:
– ”Vad ska jag köpa för mat nu om jag vill hålla mig frisk?”

Eftersom jag brinner för mat som bygger starkt immunförsvar och verkligen vill att både sonen och alla unga vuxna ska få tillgång till recept på bra mat som är lättlagad och billig valde jag att skriva boken.

Jag gillar IFD-konceptet tack vare att det inte finns så mycket måsten och pekpinnar. Det är helt enkelt ett räknesätt som hjälper mig att välja och kombinera mat så att jag lätt kan se om summan av allt jag äter bidrar till att hålla mig frisk.

Sedan jag började tillämpa IFD-kunskapen år 2008 på mig själv har jag sluppit många förkylningar som fluktuerat omkring mig, något jag dessförinnan lätt ”drabbades” av trots att jag då tyckte att jag åt hyfsat hälsosamt.

Vad är IFD-mat om du sammanfattar det lite kort?

”Väldigt kort skulle jag vilja beskriva IFD som ett räknesätt som hjälper dig att välja och kombinera mat på ett sätt så att maten du äter bidrar till att hålla dig frisk.”

IFD står för Inflammation Free Diet. Det kan beskrivas som ett verktyg som hjälper oss att välja och kombinera mat som förser kroppen med optimalt bränsle för att bygga starkt immunförsvar.

Genom att analysera vad ett livsmedel innehåller – t.ex. fettsammansättning, sockermängd, vitaminer, mineraler och fytokemikalier – görs en beräkning på om livsmedlet i sin helhet:

–          stärker immunförsvaret, får oss att må bra och bli mer skärpta, eller
–          tär på immunförsvaret, gör oss trötta och mer mottagliga för sjukdomar.

Mat som stärker immunförsvaret anges med plusvärden och mat som tär på immunförsvaret anges med minusvärden. Värdet som anges kallas för IF-värde.

IF-värdet är mängdberoende på samma sätt som ett läkemedels effekt påverkas av mängden medicin man tar.

När man talar om ”IFD-mat” brukar man mena mat med höga IF-värden, alltså mat som hjälper kroppen att bygga starkare immunförsvar.

Här hittar vi mat som många känner igen som hälsosam; till exempel spenat, broccoli, grönkål, lök, rapsolja, olivolja, nötter samt kryddor som gurkmeja och ingefära.

Varför är det bra att äta IFD-mat?

Kort – du håller dig frisk och tänker bättre. Genom att äta mycket av mat med höga IF-värden ger du kroppen bästa förutsättningar att bygga upp ett starkt immunförsvar vilket skyddar dig effektivt mot förkylningar och livsstilsrelaterade sjukdomar.

Även din hjärna uppskattar bra bränsle och den belönar dig med klartänkthet.

Måste man säga hejdå för gott till sötsaker och chips?

Nej, inte alls. Men här är det extra viktigt att notera att mängden har betydelse. Sötsaker och chips sänker IF-värdet rejält, de tär helt enkelt på immunförsvaret och bidrar till ett successivt förfall.

Det är dock mer intressant att se på vad summan av allt du äter bidrar med. Om du äter mest av mat som ligger på IF-plus kan du även äta lite av mat som ligger på IF-minus, det viktiga är att din ekvation hamnar på plus i slutändan.

 

Annons