Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Dagiskockens bästa recept
dagiskocken, barnmat

Dagiskockens bästa recept

Publicerad den

Att få små barn att äta bra och helst hälsosamt är inte alltid det lättaste, det kan många föräldrar säkert hålla med om. Det blir ofta köttbullar, korv och fiskpinnar som hamnar på tallrikarna. Vi åkte därför och träffade Carina Rydeberg som är kock på Förskolan Plommonlunden i Stockholm för att få lite inspiration. Här ger hon sina bästa tips och recept för små barn. Foto: Gustav Gräll Text: Mia Troberg

Annons

Vilken rätt är mest poppis bland barnen?

– Barnen gillar fisk, framför allt lax. Ett bra tips är att hitta på roliga namn på maten. Hemlig sås låter bra mycket roligare än fiskbullar i currysås. Ett annat säkert kort är alltid pasta med köttfärssås. Då det gäller soppor så är linssoppan den populäraste.

Hur får du barnen att äta grönsaker?

– Jag brukar servera både rotfrukter och färska grönsaker, gröna ärtor och majs upplagda i skålar så att barnen själva kan välja.

Förslag på nyttiga mellanmål förutom en frukt?

– Naturell yoghurt med osötade bär eller en grov macka med pålägg. Sommartid dricker de gärna en smoothie.

Tips på annorlunda måltider som barnen uppskattar?

– Fredagsbuffén är ett bra sätt att få barnen att pröva nytt. Jag brukar lägga upp tillbehören i små skålar så barnen kan plocka själva. Jätteuppskattat! Ibland har jag temaveckor med mat från något visst land eller världsdel. Just nu håller jag på med ”projekt Sydafrika”. Jag läser på om deras mat som influerats av många länder som exempelvis England, Holland och Indien.

Vad vill du förmedla till barnen med din mat?

– Jag vill ge dem en glad och god syn på maten och kanske locka fram den lilla kocken inom dem. Lunchen är ju, tillsammans med frukosten den viktigaste måltiden på dagen. För en del barn kanske den även är den enda lagade hemlagade måltiden på dagen.

Vad är roligast med att laga mat till barn?

– All direkt uppskattning jag får från barnen. Sen är det alltid kul när föräldrarna berättar att deras barn gillar min mat. Det kan jag leva länge på. Min dröm är att få göra en egen kokbok.

Annons