Hem / Inspiration / Fest / Så smördegsinbakar du filén
Foto: Jonas Melcherson

Så smördegsinbakar du filén

Publicerad den

Inbakat kött kommer och går som en omtyckt rätt, det hade sin förra glansperiod på 70-talet men användes redan på 1600-talet för att behålla stekar saftiga. Men på den tiden använde man inte smördeg utan gjorde en egen deg av mjöl och vatten. Oavsett vilken deg man använder är det vackert att göra blommor och blad av degen att dekorera steken med.

Annons

Utgå från färsk eller fryst smördeg och skär till en bit som är drygt lika lång som köttfilén och nästan fyra gånger så bred som den.

Fryst: Smördegen är ofta tjockare och behöver kavlas ut. Börja med att tina plattorna och kavla ut på bakplåtspapper till lagom storlek.

Färsk: Skär till lagom storlek och låt det ligga kvar på bakplåtspapperet. Bred ut fikonpasta/senap/marmelad eller annan smaksättare jämnt på smördegen.

Sätt ugnen på 225 grader. Bryn filén på alla sidor och låt den svalna något. Lägg på filén i mitten av smördegen och använd smörpappret för att rulla in filén. Vänd paketet så att skarven ligger uppåt, pensla skarven med uppvispat ägg och nyp ihop väl.

Kortsidan är inbakningens svagaste punkt. Var noggrann och pensla kortsidorna, vik in skarven två gånger och nyp till hårt.

Rutmönster: Skär ett grunt rutmönster med en vass kniv ovanpå rullen. När smördegen gräddas kommer degen att jäsa upp och bilda ett vackert mönster. Pensla rullen med uppvispat ägg så att dekorationerna kan fästa på den. 

Skär ut dekorationer av överbliven deg. Bara fantasin sätter gränser, men traditionellt brukar man göra blad och blommor. 

Arrangera löven på rullen. Vill du gör det enkelt lägger du dem platt på och vill du göra en lite tjusigare variant lägger du dem försiktigt rundade så att de sticker ut från rullen och får mer liv. 

Pensla alla dekorationer så att de får fin färg i ugnen. Var försiktig så att du inte trycker ihop bladen med äggpenseln. 

Lägg paketen på en plåt och grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter tills köttet uppnått önskad temperatur. Placera plåten högre upp i ugnen om smördegen inte hunnit få färg när köttet börjar närma sig rätt temperatur.

Annons