Hem / Inspiration / Fest / Fixa pizzan hemma
pizza hawaii
Foto: Nurlan Emir

Fixa pizzan hemma

Publicerad den

Pizza är perfekt bjudmat! Erbjud olika sorters ost, grönsaker, oliver och charkuterier och låt gästerna komponera sina egna pizzor. Garanterad stämningshöjare!

Annons

Pizzan har en omtvistad och osäker historia. Redan i antikens Grekland åts tunt bröd med ost, kryddor och olivolja, och i mellanöstern har smaksatt bröd länge varit en del av måltider. Men den klassiska pizzan tros ha sitt ursprung i Neapel, och den äldsta pizzasorten är troligtvis ”Marinara” som intogs av hungriga fiskare på 1700-talet. Det är också därigenom den fått sitt namn, och inte på grund av toppingen: En klassisk Marinara innehåller nämligen inget från havet, utan tomat, vitlök, oregano och olja.

Först 1889 lades ost till, närmare bestämt inför ett kungabesök i Neapel, då bagaren Raffaele Esposito hyllade drottning Margherita med en pizzafyllning bestående av tomatsås (rött), mozzarella (vitt) och basilika (grönt).

Pizza i Sverige

Den första svenska pizzerian öppnades 1947 i Västerås i samband med att företaget ASEA anställt 300 italienare. På 50-talet letade sig pizzan ut på restaurangmenyer utan att slå igenom, men 1968 skulle den saken ändras när krögaren Bengt Wedholm introducerade sina matgäster för den platta måltiden på sin populära restaurang Östergök i Stockholm.

Vi svenskar har alltid varit duktiga på att anpassa internationella rätter och göra dem till ”våra egna”. Vi har också en fäbless för att blanda olika rätter i en, och därför skiljer sig många svenska pizzor från sin sparsmakade italienska förlaga. Kebabpizza är ett exempel du garanterat inte hittar på en italiensk meny.

Gör pizza hemma

Ska du göra egen pizza är förstås hemmagjord pizzadeg att föredra. Det blir mycket godare än pulvervarianten från affären och är väldigt enkel att göra. I recepten nedan hittar du ett antal varianter. Hinner du inte göra pizzadeg kan du lägga pizzafyllningen på ett pitabröd eller tortillabröd.

Osten först eller sist? Hur man lägger på toppingen är ett hett diskussionsämne bland hemmabagare: Enligt vissa ska tomatsåsen läggas på överst, och därmed förhindrar man att pizzan blir solkig och fuktig. Andra påstår att tomatsåsen visst ska vara i botten, men att man endast ska använda någon matsked som man breder ut tunt. Huruvida man ska ha ost i botten eller överst är också omtvistat.

Tips! Har du en baksten hemma är den perfekt till pizzabak! Stenen avger en jämn, hög värme och gör botten knaprig.

Annons