Hem / Inspiration / Dryck / Vin / De främsta gröna druvorna (vita viner)

De främsta gröna druvorna (vita viner)

Publicerad den

Olika vintyper passar mer eller mindre bra till olika maträtter. Det är delvis druvan som avgör detta, men när det gäller vita viner så kan samma druva användas för att få allt från torrt till sött vin. Därför bör man ta en extra titt på flaskan, eller i vilken smakkategori Systembolaget har placerat vinet. Text: Mikael Mölstad

Annons
logga utan bildrand, logo, mathem

Via MatHem.se kan du beställa hem alkoholfritt vin!

Till vinsortimentet

Chardonnay

Den vita Bourgognedruvan som är vinvärldens globetrotter och gillas av de flesta.

Färg: Gyllengul med gröna facetter som ung utan fat. Djupare gul med fatjäsning/lagring. Som mogen djupnar gyllentonerna.

Doft: Som ung, fräsch med inslag av smör, citrus och gröna äpplen utan fat. Med fat mer tropisk frukt och en rostat bröd-ton med vanilj som ung. Med åldern breddas doftkaraktären som blir smörigare med mineraltoner utan fat och med fatlagring mer smörkola och rostad ton.

Smak: Fräsch okomplicerad frisk citrus och gröna äpplen utan fat. Smörigt, rund fyllig med citrus/tropisk frukt, nötter, vanilj och rostade ektoner som mogen. Återfinns i många skepnader. Som finvinet Chablis är chardonnay bästa kompis med skaldjur med t ex crème fraiche-såser. Som fylligt och eklagrat vin från södra Bourgogne, Australien eller Kalifornien ger druvan grillad kyckling och till och med lättare kötträtter en match.

Vanliga doft- och smakassociationer: Citron, aprikos, smör

Riesling

Den tyska kejsarinnan bland viner som ger allt från goda vardagsviner till lyxsyrliga Alsaceviner.

Färg: Vattenklar med gröna facetter som ung. Djupare gyllentoner som mogen.

Doft: Blommig, gröna äpplen, mineral och ofta petroleum som ung. Djupare lite karamelliserad ton som mogen.

Smak: Saftig, torr frisk med markerad syra, generös fruktig med mineralkaraktär som ung. Djupare, komplex fruktig, med exotiska inslag och honungstoner som mogen. Det här är ett riktigt ”matvin”. Torr Riesling är ett bra val till en klassisk fiskrätt med vitvinssås och hela programmet, gärna med någonting salt. Klassisk till surkål med feta korvar. Halvtort till halvsött riesling kan man servera till många asiatiska rätter.

Vanliga doft- och smakassociationer: Äpple, blommor, grapefrukt

Sémillon

Populär Bordeauxdruva som gjort succé i hela vinvärlden.

Färg: Ljusgul som ung och torr. Gyllengul som söt. Djupare gyllentoner till bärnsten som mogen och söt.

Doft: Fräscha citrustoner med inslag av bivax som ung. Djupare fruktaromer med aprikos och melon som mogen och torr. Söta versioner utvecklar en fet, fyllig koncentrerad doft med inslag av ananas, honung, iste och karamell.

Smak: Som ung och torr, citrusfrisk och saftigt inbjudande. Med mognaden utvecklas fylligare fruktaromer med inslag av ananas och persika. Ibland med ek i slutet – beroende på jäsning och lagringsmetod. Används även till dessertvinerna ”Sauternes” hemma i Bordaeux. Då beskrivs druvan ofta med ord som ananas, honung och iste. Trevligt ”matvin” i sina moderna torra varianter från nya världen. Den sötare dessertvinsversionen är lätt att kombinera med många olika efterrätter.

Vanliga doft- och smakassociationer: Citron, persika, smörkola

Chenin Blanc

Druva från Loiredalen som tål att lagras länge och trivs i nya odlingar på alla kontinenter.

Färg: Ljust gul med gröna facetter som ung. Djupare gyllengul som mogen. Sötare versioner har ofta en djupare gyllengul ton.

Doft: Vaxartad med fuktig halm, bivax och citrus som ung och torr. Djupare med inslag av mogna äpplen som mogen.

Smak: Unga viner har syrligt äpplig smak med friska syror, mineral och citrustoner. Mogna viner är mer komplexa med äpple, persika, aprikos och mineral. Söta versioner kan utveckla en harmonisk komplexitet med persika, honung, iste och bivaxtoner efter lång lagring. Chenin blanc-viner är lite känsliga att servera mat till. Möjligen en mjäll, finstämd fiskrätt med lite citrus och helst ingen sötma eller för tung buljongbas.

Vanliga doft- och smakassociationer: Citrus, gula äpplen, torkade aprikoser

Sauvignon Blanc

Från Loire och Bordeaux har druvan blivit en av vinvärldens torra och fräscha favoriter.

Färg: Ljust gul med gröna facetter som ung. Gyllengul med gröna stråk som mogen.

Doft: Bedövande frisk med krusbär, nässlor och fräsch fläderblom som ung. Djupare, mer nyanserade örttoner av svarta vinbär och mineral som mogen.

Smak: Saftig, fräsch fruktig smak med frisk syra som ung. Fylligare, mer komplex fruktig smak med örtiga röktoner som mogen. Vinerna blir inte fylliga, men torra och syrliga. Bra kompis till exempelvis ugnsbakad fisk med dragon eller mild varmrökt fisk.

Vanliga doft- och smakassociationer: Krusbär, mynta, lychee

Gewürztraminer

Har blivit berömd i Alsace med blir allt populärare som blanddruva i nya vinvärlden.

Färg: Ljus, med gröna facetter som ung och torr. Gyllengul och oljig som söt. Djupare gyllene toner som mogen.

Doft: Kryddigt, pepprigt blommig med ros-parfym som ung. Djupare med mineralton och mindre blommig som mogen.

Smak: Koncentrerad, parfymerad, extraktrik som ung. Fet, fyllig med lite pepprig frukt och blommighet som mogen. Till mat är druvan en balanskonstnär som passar lika bra till anklever som ostfondue. Passar även till söt-syrlig asiatisk mat.

Vanliga doft- och smakassociationer: Rosor, blommor, kryddörter

Annons