Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Matcha chardonnayvinet

Matcha chardonnayvinet

Publicerad den

Oavsett trender är chardonnay alltid en återkommande favorit. Det har en användbar smakbredd och tvärtom vad många tror är fatkaraktären inte alls alltid påtaglig. Ett chardonnayvin kan lika gärna vara sprudlande och lätt som smörigt och fylligt.

Annons

Visste du att:

1. Chardonnay används vid champagnetillverkning. Endast i blanc de noirs lyser druvan med sin frånvaro.

2. Chablisvinet, som görs på chardonnaydruvor med hög syra, ger ett vin med mineralkaraktär och lagras ofta inte ens på fat. Champagne och chablis passar med sin höga syra perfekt till tapas och fräscha fisk- och skaldjursrätter.

3. Ett fatat chardonnayvin fungerar utmärkt till grillat eller stekt ljust kött, svamprätter och fisk.

4. Chardonnayviner är ofta torra vilket innebär att du bör undvika söta eller heta smaker i maten. Ska du bjuda på dessert eller thailändskt är alltså ett vin med mer sötma, t.ex. en riesling, snarare att föredra. Här är två toppnoterade chardonnayviner. Under vinerna finner du mat som passar fint till!

Cono Sur Chardonnay

Chile, 2011, 750 ml
Torrt vitt
Pris: 75 kr

Provat: den 14 november 2011
Passar till: Kyckling, Fisk, Fläskkött, Grönsaker
Huvuddruva: Chardonnay
Producent: Viña Cono Sur
Alkoholhalt: 13,5%
Lagring: Vinner inte på lagring
Artikelnr: 6600

 

Cono Sur Chardonnay

Så smakar det: Fyndstämplat ekovin som är lättdrucket, inslag av mango, ananas och tydlig tallbarr mynnar ut läckert men friskt avslut. Ett publikfriande vin med tydlig tropiskt fräsch framtoning som faller många i smaken. Toppen till den stora festen!

Cono Sur grundades 1993 som ett dotterbolag till vinfirman Concha y Toro. Man förfogar över 1 334 hektar vinodlingar i Chile, och 370 hektar av dessa är ekologiska.

Stoneleigh Chardonnay

Marlborough, Nya Zeeland, 2011, 750 ml
Torrt vitt
Pris: 102 kr

Provat: den 23 februari 2012
Passar till: Fisk, Fågel, Grönsaker, Ost
Huvuddruva: Chardonnay
Producent: Stoneleigh Vineyards
Alkoholhalt: 13%
Lagring: Vinner inte på lagring
Artikelnr: 6427

 

Stoneleigh Chardonnay

Så smakar det: Chardonnay i utmärkt form! Vi höjer betyget till högsta möjliga för härliga och framförallt jämna stilen. Doften är frisk och elegant med dominerande inslag av gula äpplen, kryddor, lime och tallbarr.

Smaken bjuder härlig koncentration och balans med sublimt gulfruktiga tongångar och delikat syra. Här bjuds balanserad ekfatskaraktär i bra samspel med mogen frukt. Gör sig allra bäst tillsammans med mat.

Producenten Stoneleigh Vineyards håller till i området Marlborough på den nordligaste spetsen av Nya Zeelands sydö. Här har man flest antal soltimmar i hela landet i kombination med en karg jordmån, vilket skapar goda förutsättningar för vinodling. Marken är täckt av stora stenar som ger bra dränering och därtill bibehåller värmen från dagens solljus som sedan skyddar mot frost under de kalla nätterna. Den vanligaste druvan som odlas i området är sauvignon blanc, men här finns även pinot noir, riesling och chardonnay som ger mycket goda resultat.

Annons