Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Amarone till viltköttet
Vin till vilt

Amarone till viltköttet

Publicerad den

Det kraftfulla, alkoholstarka amaronevinet är en storfavorit, men det är inte helt enkelt att matcha med mat. Serverar man det inte med tillräckligt stöddig mat kör vinet över upplevelsen totalt. Men något som balanserar vinet perfekt är viltkött som hjort, vildsvin, ren eller älg. Passa därför på att matcha höstens vilt med ett riktigt fint rödvin.

Annons

Kort om vin till vilt

Det viktigaste att komma ihåg när man väljer vin till maten är att matcha maträttens och vinets intensitet. Vinet ska aldrig ta över maten, eller tvärtom. Tänk efter vilken del av rätten som smakar mest, och vilken ingrediens du vill ska framträda –  en sorts spegling av maträtten. Det enklaste sättet att ”spegla” smakerna i din maträtt med vinet du serverar är att använda samma vin i tillagningen.

Vilt som till exempel dovhjort, vildand, älg, och hjort är fantastiskt gott, speciellt med rätt vin till! Oftast krävs ett vin med mycket karaktär. Vill du servera ett vitt vin så ska du leta i kategorin fylligt & smakrikt, gärna med fatkaraktär, till exempel ett Chenin Blanc.

Bland de röda vinerna så passar det riktigt bra med ett vin ur kategorin kryddigt & mustigt eller fruktigt & smakrikt till de flesta rätter med viltkött. Till exempel Amarone, eller Zinfandel. Serverar du björn eller älg, som har kraftiga smaker fungerar det bäst med ett rött vin ur kategorin stramt & nyanserat.

Amarone till vilt

Amarone är ett mycket populärt vin. Det märktes om inte annat när vi provade vinerna som kvalat in i fast sortiment från beställningssortiment den 2 sept, på grund av stor efterfrågan hos oss konsumenter. Flertalet var just amarone.

Kanske har populariteten att göra med att vinet smakar väldigt mycket och har hög alkoholhalt? För vinet i sig är inte en solklar spelare på middagsbordet. Det krävs mycket smak i måltiden för att vinet ska komma till sin rätt.

Säsongens älgkött tillsammans med mustiga såser och tillbehör är ett alternativ. Lagrade hårdostar ett annat, en klassisk kombination bjuds i den italienska, långlagrade osten Parmigiano Reggiano och amarone. Vinet görs av torkade druvor vilket ger stor smakrikedom och viss sötma, vilket i sin tur ger högre alkoholhalt då jästen får utrymme att arbeta länge i den söta musten av druvorna corvina, rondinella och molinara.

Amarone får bara tillverkas i Valpolicella som ligger i det större distriktet Veneto i norra Italien. Höstens älgjakt är här och amarone med den. Pang!

Viner från systembolaget

2007 Musella Amarone della Valpolicella Riserva

Italien, 75441
330 kr, 750 ml

Mogen och kraftfull amarone till bra pris, här bjuds mängder av torkad frukt, fikon, plommon, läder och fat i karaktären. Sitter bra till en rejäl älggryta i höst.

2007 Musella Amarone della Valpolicella Riserva

2007 Amarone della Valpolicella L’Amarone della Casa dei Bepi

Italien, 74922
748 kr, 750 ml

Lyxiga amarone från producenten Viviani. Flörtig och god i torr, stram, balanserad tappning där toner av dadlar, nypon, körsbär, russin, choklad och ekfat samsas på ett fint sätt. Toppenpresent till den som övervunnit trettontaggaren.

2007 Amarone della Valpolicella L’Amarone della Casa dei Bepi

2008 Monte Santoccio Amarone della Valpolicella Classic

Italien, 71695
550 kr, 750 ml

Mumsfilibaba till älgkött serverat med vitlöksstekt potatis och rödvinssås. Den höga alkoholhalten balanseras fint av kraftfull men nyanserad smak fylld av torkade bär, nypon, äpplen, choklad och fat.

2008 Monte Santoccio Amarone della Valpolicella Classic

2007 Bussola TB Amarone della Valpolicella Classico

Italien, 79468
749 kr, 750 ml

Fantastiskt god amarone från Tommaso Bussola. Traditionell, smakrik, sammansatt och rejäl med integrerad sötma i karaktären som är fylld av torkad frukt, korinter, plommon, läder, choklad och fat. Intrycken tar liksom aldrig slut. Ljuvligt god till rejäla smaker i älggryta fylld av rödvin, lök, rotfrukter, serverad med potatispuré och god gelé.

2007 Bussola TB Amarone della Valpolicella Classico
Annons