Hem / Inspiration / Dryck / Okategoriserat / Bästa dryckerna till kräftskivan
kräftskiva
Foto: Nurlan Emir

Bästa dryckerna till kräftskivan

Publicerad den

Snaps till kräftorna är ett måste - men öl och vin är lika goda kräftkompisar, och experterna utser här sina absoluta favoriter. Varsågod: utmärkta tips till festen! Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

Denna svenska tradition, kräftskivan är höjdpunkten då vi njuter gastronomi i goda vänners lag. De sötsalta kräftorna förknippas med tokiga hattar, lyktor och sång. Drycken är given, kräftor kräver snaps, gärna kryddad med kummin och dill därtill smakrik öl. Och vi dricker med fördel friskt vitt till skaldjuren, viner med aningen sötma och kryddighet funkar utmärkt till augustiskivan.

Snaps

Pors, Sverige

136, 231 kr, 500 ml

En nyhet på Systembolaget och ett lyxigt alternativ till kräftorna. Kryddigt och smakrikt med tydliga inslag av just pors. Servera den väl kyld och addera gärna en kryddost på kräftbuffén.

Pors

Östgöta Sädes Brännvin, Sverige

16, 219 kr, 500 ml

Trotjänare som håller måttet, en rättfram snaps med viss honungsötma och torkade aprikoser. Den mjuka stilen lirar med sötman i skaldjuren och vi dricker den gärna rejält kyld.

Östgöta Sädes Brännvin

Aalborg Jubilæums Akvavit, Danmark

178, 249 kr, 700 ml

Favoritsnaps med underbara toner av apelsin, dill, kummin och aningen sötma. Frisk och fräsch akvavit som passar ypperligt till de dillkokta kräftorna.

Aalborg Jubilæums Akvavit

Vita viner

2015 Pierre Sparr Pinot Gris Réserve, Frankrike

2190, 109 kr, 750 ml

En druva som bjuder kryddig helhet, vi gillar den sötmogna stilen med massor av honung, aprikos och jasmin. Den rättframma smaken är läcker till sötsalta kräftor, servera gärna med lite kryddiga tillbehör.

2011 Pierre Sparr Pinot Gris Réserve

2017 Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese, Tyskland

5042, 100 kr, 750 ml

Lättdrucket och med tydlig sötma, den halvtorra stilen är fylld av passionsfrukt, inlagda päron och bivax. Syran är välbehövligt frisk och vinet bör serveras kylt för bästa spänst.

2011 Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese

Öl

S:t Eriks IPA, Sverige

1463, 19.90 kr, 330 ml

Öl med mycket av allt, den tydliga beskan blandas med torkade aprikoser, örtighet och pomerans. En liten sötma lurar i bakgrunden. Kräftor, västerbottenpaj och kryddost smakar gott till.

S:t Eriks IPA

Oppigårds Golden Ale, Sverige

1490, 19.90 kr, 330 ml

Fruktigt och med massor av humle i karaktären, friskt med inslag av citrus, aprikoser och blommor. En liten brödighet smyger sig in. Ett lättgillat öl som funkar till det mesta på kräftskivan.

Oppigårds Golden Ale
Annons